Rättslig framgång för kvinnorörelse

COLOMBIA2007-09-11

Colombias regering tvingas vidta omedelbara åtgärder för att skydda offer och vittnen i den nationella processen för fred och rättvisa. Domslutet kom efter en anmälan från kvinnonätverket IMP, som ST samarbetar med.

Regeringen har endast fokuserat på förövarna. Man har saknat politiskt intresse för offren, säger IMPs ordförande Patricia Buritica till tidningen El Tiempo.

Sedan ett par år arbetar en statlig kommission i Colombia för att ge upprättelse åt offren för den långvariga väpnade konflikten i landet. IMP agerar i den processen bland annat genom att hjälpa kvinnor att anmäla övergrepp från paramilitära grupper och att samla in uppgifter inför rättegångar.

Offer och vittnen har mördats

Patricia Buritica medverkar som ledamot i kommissionen. Samtidigt är IMP starkt kritiskt till det bristande stöd som regeringen hittills gett till offer och vittnen. Sedan november förra året har tretton personer mördats i väntan på att deras fall skulle tas upp i domstol och flera hundra människor har hotats till livet.

IMP lämnade därför in en begäran till domstol om åtgärder. Domstolens beslut innebär att regeringen senast i mitten av september måste ha lagt fram en plan för skydd åt offer och vittnen. Om kravet inte uppfylls hotar fängelsestraff för ansvariga politiker.

–Det här är en av de största framgångarna på länge för IMP, kommenterar Karin Ström, internationell sekreterare i ST.

Hon anser att påtryckningar utifrån också har haft betydelse, bland annat den namninsamling som bedrevs bland STs medlemmar i våras. Omkring 5000 personer skrev under appellen med krav på skydd åt våldets offer i Colombia.

ST I COLOMBIA

ST samarbetar sedan 2001 med kvinnonätverket IMP, Kvinnorörelsen för fred, för att stärka kvinnorna och det civila samhället i Colombia. Samarbetet bedrivs med hjälp av ekonomiskt stöd från Sida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA