»Rasistisk samtalston hos polisen«

POLISEN2009-02-24

Polisen har ett strukturellt problem med rasism, homofobi och kvinnofientlighet. Det hävdar ST-medlemmen Anders Westerlund, civilanställd analytiker vid polisen i Östergötland.

De uppmärksammade händelserna inom Skånepolisen är inga isolerade företeelser, skriver Anders Westerlund på debattsajten Newsmill. När han började hos polisen för två och ett halvt år sedan fick han höra att samtalstonen medarbetare emellan var rå men hjärtlig. »En mer sanningsenlig beskrivning skulle vara rå och rasistisk, homofobisk och kvinnoförnedrande«, skriver han i sitt inlägg.

Enligt 28-årige Anders Westerlund är bögskämt och kommentarer om »kärringar« vanligt förekommande vid fikabordet, liksom nedlåtande attityder mot vissa befolkningsgrupper.

Kritiserar kårandan

Han säger till ST Press att han skrev artikeln för att lyfta fram strukturer som kan underbygga sådana uppfattningar. För egen del anser han att det handlar om polisens hierarki, utbildningen, den kulturella homogeniteten och machoideal.

Det faktum att polisutbildningen är avskild från den övriga högskolan innebär att polisutbildade har svårt att byta bana. Polis blir ett livstidsyrke, vilket förstärker kårandan. Dess baksida visas upp vid händelser som den i Rosengård, anser Anders Westerlund.

Vad händer vid fikaborden hos er om någon fäller kränkande kommentarer?

– Sorgligt nog reagerar oftast ingen. Det gäller mig själv också, det är obekvämt att vara den som går emot.

Polisens uppgifter och befogenheter gör det extra viktigt med öppen kritik och diskussion, anser han.

– Poliser har ett ansvar att upprätthålla lagar och rättigheter och är de enda som har rätt att bruka våld. Vi har rätt att ställa krav på dem.

Polisens attityder

Rikspolisstyrelsen har tillsatt Charles Westin, professor i internationell migration och etniska relationer, för att göra en utredning om »attityder och olämpligt beteende« inom polisen. Han ska granska verksamheten i Skåne, Östergötland och Gävleborg och komma med förslag till förändringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.