Protester mot arbetstidsavtal inom polisen

POLISEN2008-01-31

Det nya arbetstidsavtalet inom polisen har mötts av ilskna protester från medlemmar i Polisförbundet och ST-avdelningen.

Det var i november förra året som Rikspolisstyrelsen tecknade ett preliminärt arbetstidsavtal med Polisförbundet och ST inom Polisväsendet. Avtalet innebär ökad arbetstid med i genomsnitt en timme i veckan för skiftarbetare, slopat ob-tillägg mellan 19 och 22 och att ledigheten före röd dag försvinner.                                                       

Som kompensation ska arbetsgivaren öka avsättningen till pensioner. För poliserna handlar uppgörelsen också om finansiering av pensionssystemet.

Kritiken inom Polisförbundet har varit massiv. Avdelningarna i Stockholm och Västra Götaland har protesterat och anser att de är överkörda av sin förbundsstyrelse.

Halva avdelningsstyrelsen i Skåne har avgått i protest.

– Avtalet slår hårt mot skiftarbetarna och vi vet att det finns en stor överdödlighet bland dem som jobbar skift, säger Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i Stockholms län.

Han tror att uppgörelsen kan innebära upp till tre timmars längre tjänstgöring för vissa poliser i Stockholm.

En namninsamling på nätet, som startats av en enskild polis, har hittills samlat 1 600 underskrifter.

Polisförbundet går på sin hemsida i svaromål mot kritiken som man anser bygger på en rad missuppfattningar. Till exempel ska den indragna ob-ersättningen kompenseras av en pott som ska användas för individuell fördelning.

Även STs avdelningsstyrelse får kritik av medlemmar och förtroendevalda – både för bristen på förankring och för innehållet i avtalet.                                                                                                                                     I I ST Press 16/2007 berättade STs sektionsordförande i Stockholms län, Karin Svenning, att sektionerna i Stockholm och Västra Götaland begärt att avdelningsstyrelsen ska riva avtalet.

I dag säger hon att länssektionen får många frågor från medlemmarna, men att de inte kan ge några svar.

– En del medlemmar är riktigt förbannade och förstår inte varför de måste jobba mer. Jag tror inte avdelningsstyrelsen förstår hur allvarligt folk ser på det här, säger hon.

Ett femtiotal medlemmar, många av dem från gränspolissektionen på Arlanda, har skickat protestmejl till STs avdelningsstyrelse. I flera av mejlen ställs krav på att styrelsen avgår om inte principöverenskommelsen rivs upp.

Enligt Mika Eskelinen, ordförande för gränspolissektionen på Arlanda, handlar kritiken i första hand om bristen på förankring.

– Här jobbar 80 procent av medlemmarna skift. Om de måste jobba fler timmar vill de själva välja om de ska få pengarna direkt i plånboken eller när de går i pension.

Enligt honom vill flertalet medlemmar inom hans sektion att avdelningsstyrelsen avgår.

Även inom STs avdelningsstyrelse finns kritik mot arbetstidsavtalet. Tre ledamöter har reserverat sig. En av dem är Tom Johnson. Han säger till ST Press att han vill föra diskussionen inom styrelsen.

STs avdelningsordförande Maj Axelsson förklarar att hon och avdelningens vice ordförande Lennart Grönberg gjort allt vad de har kunnat för att det ska bli bra för medlemmarna.

– Vi har slitit sedan i mars förra året med att få ett så bra avtal som möjligt. Jag kan köpa att vi kanske inte har förankrat vårt arbete fullt ut, men det känns inte rätt att vi ska bli beskyllda för att inte ha drivit våra medlemmars intresse.

Enligt Maj Axelsson kan det fortfarande bli vissa förändringar av innehållet innan avtalet skrivs under.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA