Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Bild: Hubert Elming/Mostphotos, Sören Andersson/Stockholms universitet
Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Statsvetare: Anna Kinberg Batra borde anmälts till ansvarsnämnd

ARBETSRÄTT2024-10-01

Frågan om Anna Kinberg Batra begått tjänstefel har inte prövats på allvar, skriver professor Göran Sundström i en debattartikel i nättidningen Altinget. Han anser att regeringen borde anmält landshövdingen till Statens ansvarsnämnd för att få en slutgiltig prövning.

Anna Kinberg Batra tvingades avgå från posten som landshövding i Stockholms län sedan Justitieombudsmannen, JO, riktat hård kritik mot hennes agerande i samband med tre rekryteringar till länsstyrelsen. Dagen efter att JOs kritik offentliggjordes informerade civilminister Erik Slottner, KD, henne om att hon inte längre hade regeringens förtroende.

Nu skriver Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, i en debattartikel i Altinget att beslutet inte innebär att Anna Kinberg Batra i korrekta former avkrävts ansvar för sina eventuella lagbrott. Han anser att regeringen hade kunnat välja att agera på de lagbrott JO har konstaterat i samband med rekryteringar av ledande tjänstemän.

”Regeringen hade som arbetsgivare kunnat anmäla ärendet till Statens ansvarsnämnd för prövning. Resultatet hade då kunnat bli att landshövdingen i stället för att förflyttas hade avskedats”, skriver Göran Sundström.

Det är rimligt att det finns ett visst anställningsskydd, konstaterar Göran Sundström. Men att en myndighetschef förflyttas på grund av direkt olagligt handlande, som i fallet med Anna Kinberg Batra, är speciellt, framhåller han.

Rättsvårdande myndigheter måste ordentligt pröva frågan om tjänstefel i detta slags ärenden, anser Göran Sundström: ”Risken är annars uppenbar att medborgarnas förtroende för statsförvaltningen försämras, trots att chefen flyttas från sitt jobb.”

Enligt debattartikeln har frågan om tjänstefel inte prövats ordentligt i Anna Kinberg Batras fall. Att JO har konstaterat lagbrott är inte en fullständig ansvarsprövning, skriver Göran Sundström. Han har också svårt att förstå att statsåklagaren inte gick vidare med en förundersökning om tjänstefel, med motiveringen att agerandet ”inte på ett uppenbart sätt kan anses strida mot anställningsförordningens knapphändiga krav”.

”Det är viktigt att våra främsta juridiska kontrollinstanser visar att befintliga regelverk duger genom att uppenbart felaktiga beslut som fattas av de högsta cheferna i staten får de disciplinära eller straffrättsliga följder som lagen föreskriver. Inte minst är detta viktigt i dessa dagar när den felaktiga föreställningen att staten saknar ett tjänstemannaansvar tycks få allt större spridning”, skriver Göran Sundström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA