Problem hos Etikprövningsnämnden
Fem av fjorton ledamöter i statliga Etikprövningsnämnden har lämnat sina uppdrag i protest, uppger Ekot.
Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, är den högsta instansen i Sverige för etikprövning av forskning på människor. Som myndighet utövar CEPN också tillsyn över att forskning på människor sker på ett korrekt sätt. För två år sedan skakades myndigheten av avslöjanden om att handlingar hade försetts med falska dateringar, och Justitiekanslern, JK, riktade kritik mot nämnden.
Nu är situationen återigen kaotisk, enligt Ekot, som citerar en mejlkonversation mellan två ledamöter i nämnden, där den ena deltagaren skriver:
”Jag använder ogärna ordet katastrof men mycket talar för att läget på kansliet är katastrofalt”.
Ekot har talat med flera ledamöter som valt att hoppa av sina uppdrag. Enligt dem klarar myndigheten inte längre av sitt uppdrag, vilket får förödande konsekvenser för forskningsgranskningen. Det kan leda till att människor som berörs av pågående forskning kan fara illa, uppger Ekot.
Etikprövningsnämndens ordförande Severin Blomstrand tillbakavisar uppgifterna:
”Så vitt jag vet är det bara en av dem som begärt sitt entledigande som har framfört sådan kritik. Verksamheten fungerar precis som den ska”, säger han till Ekot.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.