"Förfalskning inte illa menad"

ÖPPENHET2012-08-31

Det var fel att manipulera dokumenten, men inte brottsligt, anser Johan Munck, ordförande i Centrala etikprövningsnämnden.

Dagens Medicin har avslöjat att en mängd beslut från den statliga myndigheten Centrala etikprövningsnämnden har manipulerats.

Nämndens ordförande, justitierådet Johan Munck, hävdar att det inte ligger något brottsligt bakom de manipulerade dokumenten.

Vad som enligt honom hänt är att beslutsdokumenten gått igenom två ”ansiktslyftningar”. En nu tjänstledig kanslichef ville snygga till sina äldre beslut.

– Det är anmälningar som skulle kunna bli tillsynsärenden. De ligger bara hos kanslichefen som först ska bedöma om det ska bli ett tillsynsärende och då komma upp i nämnden. Men för det mesta ska de inte det, säger Johan Munck.

Kanslichefen skrev över sina anteckningar på myndighetens officiella papper.

– Men besluten hamnade på papper med vår nya adress, så det blev fel, säger Johan Munck.

Därför gav en annan tjänsteman, kanslisamordnaren, dokumenten ytterligare en ”ansiktslyftning” så att äldre beslut fick nämndens tidigare adress. Johan Munck medger att det är ett problem.

– Bägge delarna tycker jag var felaktigt.

Men Johan Munck säger bestämt att det inte är fråga om en fabricering av beslut som borde fattats många år tidigare.

– Så har det inte gått till. Jag anser att båda gjorde fel, men det var i all välmening. Något brott tycker jag inte är begånget.

Nils Funcke, utredningssekreterare i Yttrandefrihetskommittén, tycker att förvanskningen av besluten är direkt fel.

– Det är fusk och tjänstefel. Här förvanskas vår gemensamma historia och det blir omöjligt att följa upp hur besluten har gått till. Sedan om det ska klassas som grovt eller ringa får väl Justitieombudsmannen bedöma.

Han känner inte till några liknande fall.

– Men man upphör aldrig att förvånas. Ju längre man sysslar med de här frågorna desto fler varianter av åsidosättande av offentlighetsprincipen stöter man på, säger Nils Funcke.

Nästa vecka är Johan Munck kallad till Katarina Bjelke, chef på Forskningspolitiska enheten på Utbildningsdepartementet, för att förklara vad det är som har hänt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA