Privata museer missnöjda med fri entré
Gratis inträde till statens museer underminerar marknaden för privata museer. Det anser flera privata museer som har förlorat många besökare sedan reformen infördes. Nu klagar Fotografiska till Konkurrensverket.
Regeringen satsade 80 miljoner kronor i höstbudgeten för att kunna återinföra fritt inträde på de flesta statliga museer. Men när det blev gratis att gå på de statliga museerna förlorade de privata museerna stora delar av sin publik. Nu har det privata museet Fotografiska tillsammans med Stockholms handelskammare anmält staten till Konkurrensverket.
”Stockholm är en av de snabbast växande turiststäderna i världen, och där spelar kulturutbudet en stor roll. Men etableringen av nya privata museer spelar också roll för oss som bor här och för att locka internationella talanger till Stockholm. Vi måste därför vårda tillväxten av nya privata museer”, skriver Lotta Andersson vid handelskammaren i ett pressmeddelande.
Fotografiska är ett av åtta privata museer som öppnats i Stockholm de senaste tio åren. Om det nuvarande systemet med fri entré på de statliga museerna hade gällt 2010 när konsthallen invigdes skulle Fotografiska aldrig ha startat, säger grundaren Jan Broman till Dagens Nyheter:
”Besöksintäkterna är en väldigt viktig del av verksamheten. Tappar du dina gäster får du svårt att överleva. Vi hade aldrig vågat starta vår verksamhet om Nationalmuseum och Moderna samtidigt hade haft fri entré.”
Likaledes privata Spritmuseet i Stockholm redovisar till Dagens Nyheter att antalet besökare halverats sedan staten återinförde fri entré 1 februari i år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.