Riksrevisionen granskar effekterna av fri entré
Riksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
Sedan 2016 är det gratis att gå på 18 statliga museer för att se de permanenta samlingarna. Syftet är bland annat att nå människor som annars inte skulle ha besöka museerna. Nu har Riksrevisionen beslutat att granska reformens planering och genomförande, samt hur den påverkat museernas möjligheter att utföra sina huvuduppdrag.
”Ingen sammanhållen utvärdering har gjorts av fri entré-reformen. Det finns dock indikationer på vissa negativa konsekvenser, och vi kommer bland annat att granska om reformen har påverkat museernas förutsättningar att utföra samtliga huvuduppdrag”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Den fria entrén har lett till att antalet museibesök har ökat. Men enligt en studie som tidigare gjorts av Myndigheten för kulturanalys består ökningen främst av vana museibesökare. Det tyder enligt Riksrevisionen på att reformen faktiskt inte lockat nya grupper av besökare i någon större omfattning.
Syftet med granskningen är att se om regeringen har skapat tillräckliga förutsättningar för reformens genomförande, om museerna har genomfört reformen på ett ändamålsenligt sätt och om reformen har påverkat museernas förutsättningar att utföra sina huvuduppdrag.
Fri entré till statliga museer
Fri entré infördes för första gången 2004 till ett mindre antal statliga museer, för att 2005 utökas till 19 museer. Fri entré för vuxna avskaffades 2006 men återinfördes tio år senare på totalt 18 statliga museer. Syftet är bland annat att göra kunskap och kulturupplevelser tillgängliga för fler.
Källa: Riksrevisionen
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.