Annons:

Principen om ursprungsland kvar i tjänstedirektivet

EU2005-11-23

Europaparlamentets utskott för den inre marknaden har röstat för att ursprungslandsprincipen ska kvarstå i tjänstedirektivet. Men på en rad punkter vill utskottet ändra EU-kommissionens förslag.

Ursprungslandsprincipen anses kontroversiell då den innebär att företag kan utföra tjänster i andra länder under de villkor som gäller i företagets hemland.

Det skulle innebära att företag kan välja att ha sitt säte i ett land med låga löner och svag arbetsrätt för att sedan konkurrera i övriga länder.

Med gårdagens omröstning är tjänstedirektivet färdigt för behandling i Europaparlamentets plenum, vilket kan ske i början av nästa år, rapporterar de svenska fackens Brysselkontor.

Tidigare har tjänstedirektivet behandlats av sysselsättningsutskottet som antog ett yttrande som utesluter arbetsrätten och kollektivavtalen från förslaget. Det gör även utskottet för den inre marknaden.

Utskottet röstade för att undantag från ursprungslandsprincipen ska göras för tjänster av allmänt intresse som hälsovård samt media och spel.

Den tyska socialdemokraten Evelyn Gebhardt har föreslagit att ursprungslandsprincipen ska ersättas av destinationsprincipen. Enligt den ska ett företag rätta sig efter de regler som finns i det land där tjänsterna utförs.

Men socialdemokrater, de gröna och vänstern som stod bakom förslaget förlorade voteringen. Gehör fick inte heller undantaget för bemanningsföretag och allmänna tjänster av ekonomisk art till exempel vatten och energi.

Det är oklart vilket stöd som finns för ursprungslandsprincipen när tjänstedirektivet behandlas i Europaparlamentet nästa år. Sedan ska medlemsländerna ta ställning i ministerrådet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA