Politiskt fritidsuppdrag inte arbete

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-11-06

Att ha politiska uppdrag på fritiden är inte att jämställa med arbete. Det har länsrätten i Norrbotten fastställt.

Fritidspolitikern Anna-Karin Nylund, s, i Boden satt i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen samtidigt som hon var sjukskriven på halvtid. När Försäkringskassan upptäckte att hon deltog i sammanträden krävde myndigheten tillbaka över 8 000 kronor av sjukpenningen. Försäkringskassan menade att det politiska arbetet var att jämställa med förvärvsarbete.

Anna-Karin Nylund överklagade till länsrätten, och nu har länsrätten gett henne rätt. Enligt rätten ska den politiska insatsen vara så stor att den liknar ett normalt förvärvsarbete för att sjukpenningen ska påverkas. Enligt rätten hade hon inte ens behövt berätta för Försäkringskassan att hon var politiker.

– Det är helt fantastiskt. Jag trodde inte att jag skulle ha en chans, säger Anna-Karin Nylund till LO-tidningen.

– Jag fick överbevisa Försäkringskassan och skrev ner klockslag och minuter, vad jag gör inför ett sammanträde och så vidare. Försäkringskassan likställde politiskt arbete med att vara på mitt jobb, men länsrätten har gått med på att det är stor skillnad mellan att sitta på möte och lyssna – och att vara på jobbet, säger hon.

Sedan 2006 har Anna-Karin Nylund arbetat heltid. Den här veckan har hon blivit riksdagsledamot som ersättare för den ordinarie ledamoten Leif Pettersson.

– Jag har väntat på det här i 14 år. Det känns jättespännande, säger hon till Norrländska Socialdemokraten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA