Politiskt fritidsuppdrag inte arbete
Att ha politiska uppdrag på fritiden är inte att jämställa med arbete. Det har länsrätten i Norrbotten fastställt.
Fritidspolitikern Anna-Karin Nylund, s, i Boden satt i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen samtidigt som hon var sjukskriven på halvtid. När Försäkringskassan upptäckte att hon deltog i sammanträden krävde myndigheten tillbaka över 8 000 kronor av sjukpenningen. Försäkringskassan menade att det politiska arbetet var att jämställa med förvärvsarbete.
Anna-Karin Nylund överklagade till länsrätten, och nu har länsrätten gett henne rätt. Enligt rätten ska den politiska insatsen vara så stor att den liknar ett normalt förvärvsarbete för att sjukpenningen ska påverkas. Enligt rätten hade hon inte ens behövt berätta för Försäkringskassan att hon var politiker.
– Det är helt fantastiskt. Jag trodde inte att jag skulle ha en chans, säger Anna-Karin Nylund till LO-tidningen.
– Jag fick överbevisa Försäkringskassan och skrev ner klockslag och minuter, vad jag gör inför ett sammanträde och så vidare. Försäkringskassan likställde politiskt arbete med att vara på mitt jobb, men länsrätten har gått med på att det är stor skillnad mellan att sitta på möte och lyssna – och att vara på jobbet, säger hon.
Sedan 2006 har Anna-Karin Nylund arbetat heltid. Den här veckan har hon blivit riksdagsledamot som ersättare för den ordinarie ledamoten Leif Pettersson.
– Jag har väntat på det här i 14 år. Det känns jättespännande, säger hon till Norrländska Socialdemokraten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.