Politiska missgrepp fick SJ på fall

SJ2005-06-01

För litet kapital och otydlig, informell styrning från regeringen gav dåliga förutsättningar för de statliga tågbolagen när SJ bolagiserades. Det säger Riksrevisionen i en kritisk rapport.

Riksrevisionen har granskat hanteringen före och efter affärsverket SJs ombildning till flera bolag år 2001: SJ AB, Green Cargo samt holdingbolaget Swedcarrier, som omfattar flera dotterbolag.

Flera viktiga frågor går dock inte att besvara, eftersom det nästan helt saknas skrivna dokument i form av uppdrag, återrapportering och beslut. Mycket skedde muntligt och med otydliga beslutsgångar, en ”formlös” styrning.

– När det gäller väsentliga steg vet vi inte vem som har gjort vad, konstaterar riksrevisor Kjell Larsson.

Den otydliga styrningen finns kvar än i dag. Den är inte juridiskt hållbar och utgör ett demokratiskt problem, anser Riksrevisionen. När staten ska ombilda verksamheter i framtiden bör det finnas preciserade och dokumenterade uppdrag från regeringen och tydlig fördelning av roller och ansvar.

En annan aspekt att dra lärdom av är tiden. Politikerna hade för bråttom vid bolagiseringen av SJ, enligt revisorerna. Sju månader efter riksdagsbeslutet i maj 2000 skulle bolagen vara igång, och det fanns inte tid att analysera affärsplaner, avtal och finansiella förutsättningar.

Ytterligare ett allvarligt misstag var att tro att bolagiseringen inte skulle kosta något, en uppfattning som även regeringens konsulter varnade för.

– Politikerna trodde att affärsverket var starkt, säger Riksrevisionens utredare Ulla Andrén. Men sedan 2001 har alla ägarna fått gå in med tillskott till alla bolag utom två, det talar ju sitt tydliga språk.

Enligt Riksrevisionen har de politiska missgreppen sammantagna varit en ”tung ryggsäck” att bära för de bolag som bildades ur affärsverket SJ. SJ AB kom som bekant så nära konkurs att bolaget 2002 blev tvunget att upprätta en kontrollbalansräkning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA