Poliser nobbar civila utredare
Polisförbundet anser att inga civilanställda bör får arbeta som brottsutredare. Polismyndigheter bryter mot lagen genom att låta civila utföra polisuppgifter, hävdar förbundet.
En utredning inom Rikspolisstyrelsen föreslog i höstas lagändringar som ger civilanställda som arbetar med brottsutredningar större befogenheter, till exempel att förhöra gripna. ST-avdelningen inom polisen har varit positiv och ansett att man kan gå ännu längre.
Men Polisförbundet visar kalla handen. I sitt remissvar skriver förbundet att civilanställda utan polisutbildning saknar kompetens på en rad områden och inte bör syssla med brottsutredningar över huvud taget. Endast yrkesgruppen ”civil specialist” ska få delta i utredningsarbete, som stöd till poliserna. Det kan handla om specialister på exempelvis ekonomi, IT och miljö.
Den civila personalen bör i stället ägna sig åt skrivtjänster, anser Polisförbundet. Som exempel nämns bland annat aktrensning, diarieföring och bokning av bilar. Man kräver också att Justitieombudsmannen granskar de polismyndigheter som, enligt förbundet, bryter mot Rättegångsbalken genom att låta civila utföra uppgifter som är förbehållna poliser.
ST hävdar dock i ett pressmeddelande att det redan i dag finns lagstöd för att använda civila utredare för flertalet arbetsuppgifter som ingår i en brottsutredning. De flesta civila utredare har specialistkompetens på något område och minst 10 veckors utbildning i brottsutredning.
Polisförbundets remissvar har upprört det lokala ST-facket. Karin Svenning, ST-ordförande inom polisen i Stockholms län, skriver i ett brev till rikspolischef Bengt Svenson att Polisförbundet har en ”nedlåtande attityd” mot civila utredare. Den är inte förenlig med polisens värdegrundsarbete och uppfattningen om människors lika värde, anser hon.
Tom Johnson i STs avdelningsstyrelse säger att Polisförbundets motstånd mot civila utredare har hårdnat.
– Utredare som inte är poliser har funnits sedan 70-talet, och de har på senare år blivit fler och fått större befogenheter. Åklagare och polischefer har noterat att de har åstadkommit mycket goda resultat, i fråga om både ärendemängd och kvalitet. Polisförbundet har nog reagerat med en ryggmärgsreflex mot det.
Han tycker att motsättningen är konstruerad. Ute på polismyndigheterna fungerar samarbetet mellan olika kategorier av utredare mycket väl, anser han.
– Man kan fundera över vad Polisförbundets medlemmar tycker om att förbundet kränker deras arbetskamrater.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Dom borde börja fixa bättre löner till våra underbara poliser.
Inte ska dom gå på andra eldsjälar som civila arbetar inom polismyndigheten eller gå in på beredskapspoliser som vill göra något bra för samhället eller gå på Tullen som är inte ens deras ansvarsområde.
Tagga ner nu för många medborgare har pratat om detta och många känner en mycke stor irritation till polisförbundet.
En sak till. nämn inte oss medborgarna att vi tar erat parti för sådana saker eftersom ni har frågat oss om vad vi tycker. Kan vi ha det klart för oss.
Vi litar på våran regering och vi litar på våran polismyndigheternas bedömning .
Så låt civila personalen vara i fred som gör ett sådant underbart jobb.