Civila utredare retar polisfacket

NYHET2005-01-18

Polisfacket i Jämtland ifrågasätter civilanställdas rätt att göra kvalificerade brottsutredningar. Länspolismästaren har lämnat över frågan till åklagare.

Av:  Eva Spira

I ett brev till länspolismästare Lennart Saläng skriver styrelsen för Jämtlands läns polisförening att det kan vara ett lagbrott att låta civilanställda utföra kvalificerade brottsutredningar.

I brevet hänvisas till en artikel i ST Press 14/2004. I den berättade vi om Gunilla Mälberg, civilanställd utredare av våldsbrott, vars lön är cirka 7000 kronor lägre än de poliser som gör samma jobb.

Enda skillnaden är att hon inte får använda tvångsmedel som husrannsakan och hämtning till förhör. Gunilla Mälberg har fått en 18 veckors utbildning på Polishögskolan för att klara jobbet.

–Både vi och åklagarkammaren är oerhört nöjda med det arbete som våra sex civila utredare gör. De behövs verkligen, säger Lennart Saläng.

Antalet brottsanmälningar i länet är så stort att myndigheten inte klarar sig utan deras tjänster, säger han.

Lennart Saläng hävdar att han tog ett riktigt beslut när han lät civilanställda göra brottsutredningar och att det inte strider mot vare sig polislagen, polisförordningen eller annan lag.

–Men nu får åklagaren göra en bedömning. En anmälan mot en anställd inom polisen ska alltid utredas av åklagare och jag betraktar brevet som en anmälan.

Gunilla Mälberg tycker att polisföreningens brev känns kränkande.

–Jag förstår varför de gör så här efter en artikel i ST Press. De har känt till hur vi jobbar sedan 2002. Men vi civilanställda ska tydligen inte sticka upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA