Civila utredare rekryteras utifrån

POLISEN2007-01-08

Polisen i Jönköpings län ska anställa fler civila brottsutredare. Till skillnad mot tidigare annonseras jobben ut externt, och inom ST är man orolig att det nu blir svårare för civilanställda att gå vidare till utredningsarbete.

För närvarande arbetar dryga tiotalet civilanställda i Jönköpings län med brottsutredningar. Mestadels är det utredningar om vardagsbrott, men enligt länspolismästare Gunnar Lindelöw händer det också att civilanställda utreder mer komplicerade brott.

– Vi har genomgående goda erfarenheter av civila utredare, säger han. De hävdar sig väl gentemot de utredare som är poliser.

Dessa utredare har rekryterats internt. Men nu när myndigheten ska anställa ytterligare en handfull civila utredare har man valt att annonsera ut tjänsterna. I annonsen efterfrågas högskoleutbildning med olika inriktningar, till exempel juridik eller ekonomi. Därefter sägs att erfarenhet av arbete inom polisen kan räknas som en likvärdig merit.

– Våra medlemmar kanske ger upp tanken efter att ha läst den första meningen, kommenterar STs sektionsordförande Anne-Kathrine Brandt. Det är inte så många som har högskoleutbildning. Men jag har skrivit till medlemmarna och uppmanat dem att söka.

STs uppfattning har varit att man i första hand ska använda de nya tjänsterna till att utveckla redan anställda till utredande arbetsuppgifter. ST har också krävt att kompetenskraven ska preciseras. Men parterna har inte kunnat komma överens, trots att frågan gått till central förhandling.

– Vi kan i alla fall hoppas att det blir en kombination av redan anställda och nyrekryteringar, säger Maj Axelsson, ordförande för ST-avdelningen inom polisväsendet.

Gunnar Lindelöw säger att avsikten är att skaffa ett så brett rekryteringsunderlag som möjligt.

– För utredningar om ekobrott och miljöbrott kan det naturligtvis vara bra att ha en teoretisk bakgrund också. Jag ser inte att det finns en konflikt här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA