Polisens civilanställda kan få mer makt
Polisens civila brottsutredare och bilinspektörer bör få större befogenheter, enligt en promemoria från justitiedepartementet. ”Det är dags att sätta ned foten nu”, kommenterar justitieminister Beatrice Ask.
I våras redovisade Rikspolisstyrelsen, RPS, ett förslag om nya befogenheter för civila brottsutredare. Liknande idéer har förts fram i flera utredningar under årens lopp. Den nya utredning som presenterats i dag har enligt utredaren, polismästaren Stefan Mann, haft i uppdrag att ”döma av tidigare ganska spretiga förslag” och att lämna konkreta förslag till ändringar i lagar och förordningar.
Justitieminister Beatrice Ask svarade på Publikts frågor efter utredarens presskonferens:
– Civilanställda har känt sig tillbakahållna och bakbundna. Det är inte ett bra sätt att motivera kunniga medarbetare, det blir mindre effektivt. Med utvidgade befogenheter får vi bättre möjligheter att rekrytera, och bättre möjligheter att utnyttja den kompetens vi redan har.
Hon framhåller också att utredningsarbetet har blivit mer komplicerat och att polisen behöver ny kompetens.
– Det har varit diskussion fram och tillbaka så många gånger. Det är dags att sätta ned foten nu.
Stefan Manns förslag gäller främst utredningsverksamhet och trafikövervakning.
– Där finns det mest att vinna på att ge andra än poliser befogenheter, anser han.
Många av förslagen angående brottsutredning ligger i linje med utredningen från RPS. Civila anställda ska kunna:
- bli förundersökningsledare
- vidta åtgärder i en förundersökning på uppdrag av åklagare
- hålla inledande förhör med gripna och med personer som påträffats efter att ha varit anhållna i sin frånvaro
- delge information om förenklad delgivning.
Dessutom anser Stefan Mann att det bör införas kompetenskrav och tidsbegränsade förordnanden för förundersökningsledare, även för dem som är poliser.
– I dag finns formella krav när det gäller användande av vapen och pepparsprej, men inte för en så viktig sak som utredningar.
Enligt Stefan Mann ska civila utredare som huvudregel ha en akademisk examen.
– Mer exakta än så är vi inte. Men även en skicklig utredare utan examen kan förordnas, det måste vara en individuell prövning.
Utredningen föreslår också nya befogenheter för polisens civila bilinspektörer, bland annat att besluta om förskottsbetalning och om omhändertagande av registreringsskyltar. Stefan Mann anser att bilinspektörerna även bör få ett helhetsansvar för övervakning av den yrkesmässiga trafiken.
– Bilinspektörernas kompetens utnyttjas inte fullt ut, och det beror inte bara på bristande befogenheter.
Enligt utredningen bör arbetsfördelningen mellan poliser och bilinspektörer ändras.
– Det kan innebära att det blir fler bilinspektörer och färre poliser.
Stefan Mann har haft kontakt med de fackliga organisationerna i utredningsarbetet. Polisförbundet är som tidigare emot förändringar som ger civila större befogenheter, medan ST och Saco-S är positiva. STs Anne-Cathrine Brandt har arbetat med frågan i femton år:
– Å, vad glad jag blir! Det är oerhört positivt att man äntligen har kommit så här långt. Och det var väldigt bra att man även tog med frågan om trafikövervakningen och bilinspektörerna.
Hennes enda spontana synpunkt är att bilinspektörerna också borde få rätt att utfärda ordningsbot, något som Stefan Mann förordar men avstod från att lägga förslag om.
– Som det är nu gör bilinspektörerna hela jobbet, men en polis måste skriva under ordningsboten. Om sedan ärendet kommer till domstol och denne polis ska vittna, vet de ofta inget om ärendet, säger Anne-Cathrine Brandt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.