1,7 miljarder till externa jobbcoacher
Regeringen lägger 1,7 miljarder kronor på privata jobbcoacher. För den summan hade Arbetsförmedlingen kunnat anställa 1 100 arbetsförmedlare under tre år.
Mellan augusti 2009 och december 2011 kommer Arbetsförmedlingen att ha utbetalat 1,7 miljarder kronor till externa jobbcoachföretag.
För samma summa skulle myndigheten kunna ha ytterligare omkring 1 100 anställda under tre års tid. Beräkningen bygger på att en genomsnittsanställd enligt årsredovisningen för 2010 kostar något mer än en halv miljon kronor – eller mer exakt: 507 304 kronor per årsarbetskraft.
Helena Perlerot, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, driver linjen att myndighetens tjänster i första hand ska utföras av arbetsförmedlare.
– Det handlar om att ha en nationellt sammanhållen arbetsmarknadspolitik. Det tror vi att en statlig myndighet kan åstadkomma bättre än olika privata aktörer.
Administration har tillkommit
Enligt Helena Perlerot vittnar anställda om att det tillkommit administration till följd av de externa jobbcoacherna. Hon ifrågasätter om de inneburit någon arbetsbesparing.
– Det skulle vi vilja få utrett. Är det effektivt användande av skattemedel?
Arbetsförmedlingens avdelning för kompletterande arbetsförmedlingstjänster utreder just nu vilka insatser som är lämpliga att lägga ut på utomstående aktörer. Karin Ericsson, chef på avdelningen, vill inte ta ställning till vad myndigheten hade kunnat uträtta med ytterligare anställda arbetsförmedlare.
– Det är inte min sak att bedöma. Vi har ett uppdrag att säkerställa att kompletterande arbetsförmedlingstjänster är en del av utbudet. De arbetssökande ska ha möjlighet att välja en insats som de tycker är bra.
Vad kostar administrationen kring jobbcoacherna?
– Det vet jag inte. En del av vårt uppdrag är ju administration av verksamheten. I det ligger dokumentation och att ta beslut så att det blir rättssäkert och aktörerna får rätt utbetalning. Det ingår i uppdraget och det ser jag inget problem med.
Men vet myndigheten vad det kostar per år?
– Nej. Jag tror inte att man har räknat ut den exakta kostnaden.
Helena Perlerot skulle vilja veta.
– Det här handlar om vad som är mest effektivt. Splittrar man upp arbetsförmedlarens arbetsuppgifter för mycket så förlorar man på det. Vi behöver en utredning om kompletterande aktörer över huvud taget. Nu rullar det bara på utan att man egentligen vet nyttan av det.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har avböjt att låta sig intervjuas om jobbcoacherna.