Polisen: Tre av fyra chefer män

POLISEN2014-10-10

I Polisens nya organisation är 28 av de högsta cheferna i linjeorganisationen män. Polisen bör se över hur man kan få större mångfald bland de sökande, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet.

Vid det kommande årsskiftet upphör de länsvisa polismyndigheterna och alla polisanställda samlas under en myndighetshatt. Toppositionerna i den nya polismyndigheten har utsetts efter hand: först sju regionpolischefer, sedan lika många biträdande regionpolischefer och nu även 25 polisområdeschefer.

Bland de nyutnämnda polisområdescheferna är 19 av 25 män. Räknar man in regionpolischefer och biträdande regionpolischefer är 28 av 39 chefer män, nästan tre av fyra. Därutöver har chefer för Nationellt forensiskt centrum och Polisens internrevision utsetts, båda kvinnor.

I tidningen Metro uttalar sig kvinnliga polischefer anonymt om resultatet. ”Gubbväldet på ledningsnivå består”, sägs det i en kommentar. En annan kvinnlig chef tycker att det är ”pinsamt att svensk polis inte kan bättre än så här”.

Anna Scocco, som ansvarar för HR-frågor i genomförandekommittén för den nya polisorganisationen, säger till Metro att det var 75 procent män och 25 procent kvinnor bland de sökande. ”Vi kan konstatera att det är få kvinnor som har sökt tjänsterna och även om det finns en stor kompetens bland kvinnliga chefer inom Polisen så har vi inte gått ut och uppmanat enskilda individer att söka.”

STs avdelningsordförande Karin Svenning anser att det var de mest lämpade bland de sökande som fick jobben. Facken har deltagit i hela rekryteringsprocessen och är överens med arbetsgivaren, säger hon till Publikt.

– Om det är något man ska titta på är det snarare varför så få kvinnor söker. Och varför i princip inga med utländsk bakgrund söker de här jobben.

Den frågan behöver man analysera långt innan man drar igång en rekryteringsprocess, säger hon.

– Jag tror att många i organisationen skulle uppfylla kraven för de här tjänsterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA