Fortsatt dåliga resultat för Polisen

POLISEN2016-11-23

Ingen av landets sju polisregioner har lyckats förbättra sina utredningsresultat sedan förra året. Värst är situationen i Stockholm och Region Syd, skriver Dagens Nyheter.

Regeringen har gång på gång kritiserat polisen för att inte leverera tillräckligt goda resultat. I september offentliggjordes att Polisen skulle få två miljarder kronor extra för åren 2017-2020. Pengarna skulle användas för att anställa fler civila och stärka utredningskapaciteten. Rikspolischefen Dan Eliasson lovade då 600 nya civilanställda under 2017.

– Vi måste få ut mer av effektivitet och resultat av omorganisationen. För att polismyndigheten ska leva upp till syftet med den nya organisationen krävs att den lokala närvaron och tillgängligheten stärks. För att åstadkomma det på kort sikt behöver myndigheten rekrytera civilanställda för att på så sätt frigöra polisresurser, sade inrikesminister Anders Ygeman, S, då vid en presskonferens.

Men sedan dess har Dan Eliasson backat och halverat planerna på nyanställningar till 300. Och nu redovisar Dagens Nyheter färska siffror som visar att myndigheten fortsätter sin kräftgång när det gäller genomförda utredningar. Mellan januari och oktober minskade antalet utredningar som överlämnats till åklagare från 131 890 under 2015 till 120 015 i år. Det är en minskning med nio procent.

”Fram till oktober i år hade vi inte fått den vändning vi vill ha. Det här är något vi sliter otroligt med. Det är bara att konstatera att om detta inte räcker får vi vidta ytterligare åtgärder. Det ska fan vända, på ren svenska”, säger Dan Eliasson till tidningen.

Inrikesminister Anders Ygeman är missnöjd med utvecklingen inom Polisen. Han säger till Dagens Nyheter att utvecklingen måste vändas till årsskiftet.

”Jag ser fram emot polisens redovisning. Men den största bristen är att polisen inte varit tillräckligt närvarande i de mest utsatta områdena. Vi har tillfört resurser och nu vill vi se resultat”, säger Anders Ygeman till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA