Polisanmälan var repressalie

JK2008-04-28

Polisen i Dalarna polisanmälde en egen anställd efter dennes uttalanden i lokaltidningen. Men han hade inte begått brott, enligt Justitiekanslern. Däremot var själva anmälan en otillåten repressalie från arbetsgivarens sida.

Polismannen hade uttalat sig i lokalpressen och kritiserat en höjning av fortkörningsböterna. Han tillade att han hoppades att kollegorna skulle se genom fingrarna i vissa fall.

Det var den uttalade förhoppningen som ledde till en polisanmälan för uppmaning till tjänstefel. Åklagaren lade dock ned ärendet. Justitiekanslern, JK tog sedermera upp fallet och konstaterade att polismannens uttalanden omfattas av Tryckfrihetsförordningens regler om meddelarfrihet.

JK bestämde sig för att även granska ledningens agerande. En offentlig arbetsgivare får ju inte ta till repressalier mot en anställd som utnyttjat sin meddelarfrihet. Frågan var om en åtalsanmälan kan betraktas som repressalie.

”En smått Kafka-artad situation”

Polismyndigheten hävdar i sitt yttrande till JK att man enligt Polisförordningen inte hade annan möjlighet än att lämna ärendet till åklagare. Därmed hade ”den smått Kafka-artade situationen” uppstått att polisen ”genom att fullgöra sin skyldighet enligt en lag bestraffas för överträdelse av en annan lag, låt vara en grundlag”.

Polisledningen drar i sitt yttrande slutsatsen att JK borde påkalla en lagändring ifall meddelarfriheten ska tolkas så vidsträckt. Men Justitiekanslern svarar bestämt att det inte finns någon tvekan om när offentliganställda kan straffas för sådant de lämnat ut eller sagt till medier – de undantagssituationerna räknas upp i Tryckfrihetsförordningen. ”Någon ´Kafka-artad situation” uppkommer således inte.”

JKs bedömning är att polismyndigheten gjort sig skyldig till en otillåten repressalie genom att anmäla den anställde polismannen för brott. Det får myndigheten kritik för, men det är enligt JK ändå inte fråga om tjänstefel. Åtal för tjänstefel kan bara bli aktuellt vid felaktig myndighetsutövning. Och eftersom polisanmälan i sig inte hade några direkta rättsverkningar för polismannen var det inte fråga om myndighetsutövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA