Annons:

Bild: Alexander Armiento

Policy för sociala medier kan begränsa yttrandefriheten

ÖPPENHET2015-11-18

Allt fler myndigheter formulerar en policy för användning av sociala medier. Det är positivt, anser STs förbundsjurist Veera Littmarck. Men i några av dokumenten finns riktlinjer som både hon och tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser kan begränsa yttrandefriheten.

Publikt har frågat 28 myndigheter om de har någon policy för sociala medier. 17 har svarat ja. Fem myndigheter arbetar med att ta fram en policy. I första hand handlar policyerna om hur sociala medier bör användas i tjänsten, men nio myndigheter har också riktlinjer för användning på fritiden.

STs förbundsjurist Veera Littmarck tycker att det är bra med policyer om de bidrar till en tydlighet om vad som gäller. Men i några fall finns formuleringar som kan uppfattas som en begränsning av yttrandefriheten och meddelarfriheten, anser hon.

– Arbetsgivarna bör tänka på att alltför många instruktioner kan uppfattas som en begränsning av de rättigheterna, säger Veera Littmarck.

Ett exempel är Trafikverket. Myndigheten skriver i sin policy att de anställda, »på samma vis som privatanställda«, omfattas av lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare. En formulering som är både missvisande och felaktig, anser Veera Littmarck.

– Det är olämpligt att uttrycka sig på det sättet. Lojalitetsplikten gäller inte på samma sätt för statsanställda som för privatanställda. Det finns en lojalitetsplikt, men grundlagsskyddet för yttrandefrihet och meddelarfrihet gäller framför lojalitetsplikten.

Journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke är av samma uppfattning:

– Det är en fullständigt bisarr formulering som är helt felaktig, säger han.

Trafikverket skriver också att anställda ska »främja Trafikverkets intressen samt iaktta diskretion såväl inåt som utåt i Trafikverkets angelägenheter«.

– Det måste också vara en myndighet med dåligt självförtroende som kräver diskretion både externt och internt, kommenterar Nils Funcke.

Lars-Åke Näslund, förhandlingschef på Trafikverket, håller inte med om att formuleringen om lojalitetsplikt är felaktig. Han pekar på att det också står att anställda självklart har meddelar- och yttrandefrihet i enlighet med grundlagen. Men, säger han, anställda måste hålla isär sina roller.

– Ska man uttrycka sig som »Trafikverkare« ska man tänka på vad man säger för att det då uppfattas som Trafikverkets ståndpunkt. Är det en rent privat ståndpunkt ska man vara tydlig med att det är privat och inte heller använda myndighetens e-post eller liknande.

Även Karolinska institutet och Transportstyrelsen uttrycker att anställda ska göra klart i vilken egenskap de skriver på sociala medier – om det är som privatpersoner eller i sin yrkesroll. Veera Littmarck är tveksam till sådana krav.

– Formuleringarna kan uppfattas som att myndigheterna anser att en anställd har någon form av »klargörandeplikt«, vilket inte är korrekt. Jag anser att en sådan formulering är olämplig eftersom det finns en risk för att den begränsar yttrandefriheten.

Nils Funcke är även kritisk till Kronofogdens policy. Myndigheten går för långt när man skriver att medarbetarna är ambassadörer för myndigheten även utanför arbetstid, anser han.

– Det gäller att ha rågången klar. En sådan formulering riskerar att begränsa den anställdes yttrande- och meddelarfrihet, säger Nils Funcke.

Henrik Brånstad, presschef hos Kronofogden, säger att avsikten med att använda uttrycket ambassadör inte är att man som anställd måste tala gott om myndigheten.

– Det vi menar är att en medarbetare bör vara medveten om att det man skriver som privatperson kan kopplas ihop med att man är anställd på Kronofogden.

Utdrag ur Trafikverkets policy

Trafikverket

»Men du omfattas även, på samma vis som privatanställda, av lojalitetsplikt mot din arbetsgivare. I och med att du har en anställning i Trafikverket gäller att du som medarbetare ska ta tillvara och främja Trafikverkets intressen samt iaktta diskretion såväl inåt som utåt i Trafikverkets angelägenheter.«

Ur tre andra myndigheters policyer

Karolinska institutet

»Det är dock viktigt att göra klart i vilken egenskap man skriver, att man då uppträder som privatperson och inte i sin yrkesroll. Anställda bör inte uttala sig för myndighetens räkning via sina privata konton eftersom det kan försvåra myndighetens skyldigheter att till exempel hantera allmänna handlingar och iaktta spårbarhets-krav.«

Transportstyrelsen

»Anställda som använder sociala medier i det privata får naturligt-vis skriva om myndighetens verksamhet. Var dock tydlig så att du i dina aktiviteter uppfattas som privatperson och inte som en representant för Transportstyrelsen.«

Kronofogden

»Som medarbetare på Kronofogden är man en ambassadör för myndigheten även utanför arbetstid. Därför är det viktigt att tänka på att det du skriver på sociala medier på din fritid, kan bli förknippat med din anställning eller ditt uppdrag på myndigheten. Det måste alltid finnas en glasklar skiljelinje mellan vad myndigheten skriver om och vad du som anställd på myndigheten skriver privat...«

Publikt frågade 28 myndigheter om policy för sociala medier

Publikt har frågat 28 myndigheter om de har en policy för sociala medier. 17 av dem svarade att de har en policy. De flesta handlar om användning av sociala medier i tjänsten. Nio av de tillfrågade myndigheter som har en policy har riktlinjer även för fritiden.

Publikt frågade 28 myndigheter om de har en policy för sociala medier:

Arbetsförmedlingen, CSN, Datainspektionen, Eksjö tingsrätt, Finansinspektionen, Försäkringskassan,Högskolan Borås, Karolinska institutet, Kriminalvården, Konkurrensverket, Kronofogden, Lantmäteriet, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen i Örebro, Migrationsverket, MSB, Polismyndigheten, Post- och telestyrelsen, Regeringskansliet, Riksdagen, Skatteverket, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Trafikverket, Transportstyrelsen, Universitets- och högskolerådet, Uppsala universitet, Världskulturmuseet.

17 myndigheter svarade att de har en policy:

CSN, Finansinspektionen, Försäkringskassan, Högskolan Borås, Karolinska institutet, Kronofogden, Lantmäteriet, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen i Örebro, MSB, Polismyndigheten, Post- och telestyrelsen, Skatteverket, Socialstyrelsen, Trafikverket, Transportstyrelsen, Världskulturmuseet.

Nio av dem som har en policy har riktlinjer även för fritiden:

CSN, Högskolan i Borås, Karolinska institutet, Kronofogden, Lantmäteriet, Polismyndigheten, Skatteverket, Trafikverket, Transportstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sociala medier
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA