Kriminalvården ser behov av en policy

SOCIALA MEDIER2015-11-18

En kriminalvårdsanställd delade rasistiska inlägg och en annan publicerade ett olämpligt foto inifrån en anstalt. Kriminalvården är en av flera myndigheter som ser behov av en medarbetarpolicy för sociala medier.

I en rapport som myndighetens internrevision lämnade i början av året beskriver revisorerna hur anställdas agerande i sociala medier kan gå emot Kriminalvårdens värdegrund.

Förra året avslöjade exempelvis Sveriges Radio att en anställd delade bilder från den högerextrema organisationen Swedish Defence League på sin Facebooksida. Ett annat exempel är att anställda inom transporttjänsten publicerat bilder på Facebook med kommentarer om alkohol och fester i samband med utvisningsresor.

– Det är viktigt att tänka på att man ses som en del av Kriminalvården även privat, säger Daniel Gustavsson, jurist och föredragande i Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Hur många liknande händelser som inträffat är oklart. Enligt Daniel Gustavsson är det få fall som når personalansvarsnämnden. De hanteras i stället av den närmaste chefen.

Det har också hänt att anställda vid Kriminalvården brutit mot tystnadsplikten eller sekretessen genom att sprida uppgifter på sociala medier.

Förra året åtalsanmäldes en medarbetare av just det skälet, förundersökningen pågår fortfarande.

– När det gäller tystnadsplikt eller sekretess är det egentligen ingen skillnad på vad man får säga på en fest och vad man får skriva på sociala medier, säger Pelle Ekman, som är kommunikationschef vid myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sociala medier
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA