Parterna överens om sin oenighet

ANSTÄLLNINGSSKYDD2011-06-16

I en gemensam rapport har Svenskt Näringsliv och LO enats om konsekvenserna av turordningsreglerna. Parterna är också överens om vad man är oeniga om.

LO anser att lagen om anställningsskydd, LAS, ger ett bra skydd mot godtyckliga uppsägningar och ger en trygg anställning för äldre arbetstagare. Svenskt Näringsliv tycker att reglerna är för strikta och vill att kompetensbegreppet ska omfatta mer än formell kompetens. De vill att också personliga egenskaper ska vägas in i förhandlingarna om avsteg från turordningsreglerna. Det har en partsgemensam arbetsgrupp kommit fram till.

Sedan 1974 regleras turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist i LAS. Arbetsgruppen har genomfört hearingar med parterna på ett 30-tal företag för att ta reda på hur turordningsreglerna upplevs. Enligt rapporten fungerar LAS i de flesta fall som avsett, att förhindra att godtycke uppstår vid uppsägningar och att skydda äldre arbetstagare mot uppsägning. Gruppen är också överens om att turordning efter anställningstid i de flesta fall leder till att företag efter driftsinskränkningar inte har kvar de arbetstagare som de anser har den bästa kompetensen.

Den avgörande skillnaden mellan parterna är inställningen till hur personliga egenskaper ska värderas. Enligt facket är dessa bedömningar till största delen subjektiva, medan företagen anser att bedömningarna sker på goda grunder.

Grundinställningen från LO är att personliga egenskaper inte har avgörande betydelse för hur arbetsuppgifter utförs, och att personliga egenskaper inte går att värdera på ett objektivt sätt. Därför blir sådana hänsyn godtyckliga. Företagen däremot vill att stor hänsyn ska tas till sådana personliga egenskaper, för att de ska få behålla de arbetstagare som de anser har den bästa kompetensen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Göran (ej verifierad) fre, 06/17/2011 - 10:05
Det skulle vara intressant att få veta hur Svenskt Näringsliv anser att personliga egenskaper ska bedömas objektivt och sakligt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA