Annons:

Parlamentet röstar om arbetstider

EU2008-12-17

Medan EU-parlamentet diskuterade arbetstidsdirektivet deltog i går 15 000 personer i en demonstration under parollen ”Nej till längre arbetstider”. Parlamentet röstar i dag.

EU-parlamentets sysselsättningsutskott har gått emot ministerrådets kompromiss om fortsatta undantag från arbetstidsdirektivets krav på högst 48 timmars arbetsvecka. Men för att utskottets förslag ska gå igenom krävs majoritet i omröstningen i dag – mer än hälften av parlamentets 785 ledamöter måste rösta för.

Enligt Europafacket, EFS, deltog 15 000 personer i demonstrationen i Strasbourg i samband med parlamentets session. Huvudtalare var Europafackets generalsekreterare John Monks.

I parlamentets debatt försvarade den spanske socialisten Alejandro Cercas sysselsättningsutskottets förslag. Förslaget innebär att maximal veckoarbetstid ska vara 48 timmar, räknat på en 12-månadersperiod, och att sjukvårdspersonal och andra som tvingas vara på sin arbetsplats under jourtid alltid ska ha betalt.

EUs ministerråd kom i somras fram till en kompromiss som innebar att medlemsländerna skulle ha fortsatt möjlighet till undantag från direktivet om 48 timmar. När direktivet infördes 1993 beviljades fyra länder undantag – nu har 15 av EUs medlemsländer infört någon form av undantag från direktivet.

Ledamoten

Jan Andersson, s, sa i debatten att det är ”utmanande i dagens läge är att en del ska få jobba 60 – 65 timmar samtidigt som så många är arbetslösa”. Han kritiserade också ministerrådets förslag ur jämställdhetssynpunkt.

Hemma i Sverige tar TCO tydligt ställning mot ministerrådets kompromiss:

– Det är viktigt att veckoarbetstiden ges en rimlig begränsning, att skyddet för arbetstagarnas hälsa och säkerhet förstärks och att vi inte får arbetstider som är omöjliga att kombinera med familjeliv, säger ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA