Arbetsgivare emot arbetstidsförslag

EU2008-11-14

EU-parlamentets översyn av arbetstidsdirektivet kan få allvarliga konsekvenser för Sverige. Det skriver företrädare för privata och offentliga arbetsgivare i ett gemensamt brev.

Tillsammans med Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting, SKL, skriver statliga Arbetsgivarverket brev till de svenska ledamöterna i Europaparlamentet. Arbetsgivarorganisationerna vill stoppa de utskottsförslag som parlamentet ska rösta om i december.

Framför allt är det förslaget att all arbetstid, även jourtid, ska räknas in i de högst 48 timmar som en arbetsvecka ska få omfatta. Det är en av de förändringar parlamentets sysselsättningsutskott föreslår inför beslutet om ett nytt arbetstidsdirektiv.

”Inom landstingssektorn skulle utskottsförslaget få till följd ökade vårdköer och väntetider och därmed ökade kostnader för sjukförsäkringen. I kommunerna blir följden försämrad service för äldre och funktionshindrade. Även inom det privata näringslivet skulle förslaget leda till försämrad service och ökade kostnader särskilt inom verksamheter som av tekniska eller andra skäl måste bedrivas dygnet runt”, står det i brevet, som är undertecknat av Håkan Sörman, SKL, Urban Bäckström, Svenskt Näringsliv, och generaldirektör Göran Ekström, Arbetsgivarverket.

De tre vänder sig också emot förslaget att arbetsgivaren ska vara ansvarig för att arbetstidsmåttet inte överskrids, även om den anställde arbetar vid sidan om sin ordinarie anställning. Om förslagen genomförs skulle de allvarligt försämra förutsättningarna för att driva effektiva och konkurrenskraftiga verksamheter i Sverige, skriver de i sitt brev.

EU-parlamentet ska ta ställning till sysselsättningsutskottets förslag 6 december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA