”Överprövning ska inte hindra boenden”

FLYKTINGAR2015-11-20

Överprövningar av direktupphandlade boenden ska inte behöva fördröja att flyktingar får tak över huvudet. Det skriver Konkurrensverket i ett remissvar till regeringen.

Migrationsverket meddelade på torsdagen att myndigheten inte längre kan garantera tak över huvudet för nyanlända asylsökande. Antalet nya boendeplatser räcker inte åt alla nya asylsökande.

”Det vi har flaggat för under en längre tid har nu inträffat. Vi har gått in i en ny fas där Migrationsverket inte kan erbjuda tak över huvudet för alla. Platserna räcker inte till”, skriver Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

I praktiken betyder det att asylsökande kan bli tvungna att ordna sitt boende på egen hand. Migrationsverket kommer att prioritera barnfamiljer när lediga platser finns.

Konkurrensverket skriver i ett remissyttrande till regeringen att det är en prioriterad uppgift att skaffa tak över huvudet åt alla flyktingar. Eventuella överprövningar av direktupphandlingar av boenden ska inte behöva fastna i domstolsprocesser.

”Det är en extraordinär situation som nu råder med stora behov av att skaffa boenden och annat nödvändigt åt många människor som söker skydd i vårt land. Eventuella överprövningar av direktupphandlingar får inte leda till långa domstolsprocesser som innebär att boenden står tomma samtidigt som människor står utan bostad”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket har yttrat sig över regeringsförslag om ändrade upphandlingsregler för att underlätta för kommuner och Migrationsverket att svara upp mot den ökade flyktingströmmen. Enligt verket gör redan dagens upphandlingsregler det möjligt att direktupphandla utan att riskera att upphandlingarna stoppas i domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA