Annons:

MSB bedömer att läget är ansträngt

MIGRATION2015-11-19

Flyktingsituationen i Sverige är mycket ansträngd när det gäller att ordna tak över huvudet och att ta hand om ensamkommande barn. Det konstaterar MSB i en rapport om läget hos myndigheterna.

I helgen minskade antalet ensamkommande barn som kom till Skåne, konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i sin lägesrapport. Men situationen är fortfarande mycket ansträngd, framförallt i Trelleborg och Malmö. Flera kommuner rapporterar att de inte längre har förmåga att ta emot ensamkommande barn.

Läget är ansträngt också för andra samhällsviktiga verksamheter. MSB nämner begynnande utträngningseffekter inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Skolan har brist på personal och lokaler.

MSBs bedömning är att samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är starkt utmanad. Principen om barnets bästa i beslut som rör barnet kan i dagsläget inte uppfyllas.

Migrationsverket ser inga tydliga tecken på att antalet asylsökande minskar. Under förra veckan sökte totalt 10 292 personer om asyl i Sverige. Drygt 2 800 av dem var barn utan vårdnadshavare, konstaterar MSB. Fram till igår redovisar Migrationsverket 9 801 asylsökande de senaste sju dagarna, varav 2 634 ensamkommande.

Regeringen beslutade 12 november att införa gränskontroller. Enligt MSB är det för tidigt att bedöma effekterna. Polisen har förstärkt region Syd med personal för att klara av kontrollerna. Polisen och Migrationsverket rapporterar att färre asylsökande i nuläget kommer med färjor från Tyskland. Enligt Migrationsverket kommer de snart inte kunna ge alla asylsökande tak över huvudet. Myndigheten prioriterar barnfamiljer och personer med särskilda behov.

Säkerheten på och vid boenden fortsätter att vara ett problem, enligt MSB. Det finns tecken på att det upplevda hotet begränsar privata aktörer från att öppna nya boenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA