Otillräckligt om heltid

TCO2005-12-02

TCO tycker det är bra att heltid blir huvudregel vid anställningar. Men TCOs arbetstidsexpert Mats Essemyr är tveksam till om lagstiftning är den rätta lösningen.

Av:  Eva Spira

En statlig utredning föreslår förstärkt rätt till heltid. Men det finns en rad möjligheter till undantag från huvudregeln:

Rätten omfattar inte arbetsgivare med högst tio anställda, undantag ska kunna göras för en sjundedel av personalen, arbetstagaren måste ha tillräckliga kvalifikationer för ett heltidsjobb mm.

I förslaget ingår också att den som redan är deltidsanställd ska ha rätt att gå upp i heltid. Även där finns ett undantag för företag med högst tio anställda.

Dessutom måste den deltidsanställde lämna in en intresseanmälan. Därefter ska denna ha varit hos arbetsgivaren i minst tre år under de senaste fem åren för att få rätt till heltid.

En annan utredning har utarbetat ett lagförslag om rätt att arbeta deltid. Men utredningen har själv kommit fram till att förslaget inte bör införas.

Enligt utredaren Claes Stråth saknas såväl efterfrågan som behov av lagstiftningen.

Lagförslaget ger anställda rätt att förkorta arbetstiden med en fjärdedel under högst tre år. Villkoret är att den anställde har varit på arbetsplatsen i två år och att deltiden inte leder till någon väsentlig olägenhet för arbetsgivaren.

TCOs arbetstidsexpert Mats Essemyr är positiv till att huvudregeln för anställningar blir heltid, men tror inte att utredningens förslag löser problemen med deltidsanställningar.

Dessutom är han tveksam till att frågan löses via lagstiftning, möjligen kan en lag påskynda kollektivavtalsförhandlingar om heltid, menar han.

Deltidsutredningen är Mats Essemyr mer positiv till, även om han anser att den inte innebär någon radikal förändring.

Men varje förslag som bidrar till att arbetstagare får vardagen att gå ihop är positivt, enligt Mats Essemyr.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA