Öppning för nationell polis

POLISEN2009-03-04

I dag öppnade Centern för möjligheten att göra en myndighet av polisens 21 länspolismyndigheter. Centerns kovändning innebär ytterligare ett steg mot en nationell polis.

I en artikel i Dagens Nyheter i dag meddelade Centerns rättspolitiske talesman Johan Linander att partiet, trots tidigare motstånd, nu kan tänka sig att polisens nuvarande 21 länsmyndigheter sammanfogas till en myndighet.

Det innebär att det finns en majoritet inom regeringen för att avskaffa länspolismyndigheterna. Moderaterna är sedan tidigare för en nationell polis, liksom Socialdemokraterna. Såväl Centern som Folkpartiet ska nu förankra frågan om en nationell polis på kommande partistämma respektive landsmöte. Och Kristdemokraterna är öppna för en utredning i frågan.

– Problemen med att styra den svenska polisen är helt enkelt för stora. Rikspolischefen har en närmast omöjlig position. Han kan fatta beslut, men ingen av länsmyndigheterna behöver lyda, sade Johan Linander, C, till Dagens Nyheter.

Politikerna får dessutom vatten på sin kvarn om de läser Ekonomistyrningsverkets, ESVs, senaste granskning av Polisen. ESV lyfter fram de problem som finns med styrning och ledning inom polisen. Man är särskilt kritisk till den otydliga ansvarsfördelningen mellan rikspolischefen, rikspolisstyrelsens styrelse, länspolismästarna och polisstyrelserna.

Enligt ESV måste Rikspolisstyrelsen få ökade befogenheter. Till exempel borde myndigheten få ett tydligare mandat för att vid behov kunna omfördela medel mellan de olika länspolismyndigheterna så att resurserna utnyttjas effektivare. Det måste också bli tydligare att länspolismyndigheterna ska utföra det som Rikspolisstyrelsen fattar beslut om, skriver ESV.

ST inom polisväsendet har ännu inte tagit ställning i frågan. Maj Axelsson, som är avdelningsordförande, kan se både för- och nackdelar:

– Det är klart att det ökar möjligheterna till en bättre styrning. Men en omorganisation påverkar alltid de anställda, våra medlemmar. Och konsekvenserna för de anställda hoppas jag att man belyser i en noggrann utredning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA