Omstridd länsstyrelsechef avgick

SKÅNE2007-09-13

Länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter vid Region Skåne har avgått med omedelbar verkan. Kraven på hennes avgång har varit oeftergivliga från facken sedan vårens stridigheter.

Formellt har Lise-Lotte Reiter motiverat sitt beslut med att den bild av Länsstyrelsen och av henne själv som uppstått under vårens extraordinära situation har skadat organisationen och därmed är det klokt att se främst till organisationens behov. Enligt Sydsvenskan har förhandlingar mellan länsstyrelsen, företrädd av Arbetsgivarverket, och Lise-Lotte Reiters juridiska ombud pågått in i det sista. Den tidigare överdirektören får enligt tidningen lön till och med år 2009 och full pension.

– Vi får en kostnad, men alternativet hade varit att hon är kvar. Då är det bättre att vi tar den kostnaden, säger landshövding Göran Tunhammar till Sydsvenskan.

Efter den stora konflikten i våras, då Lise-Lotte Reiter och Göran Tunhammar tvingade internrevisorn Tommie Sjölin att lämna sin tjänst, bildades en arbetsgrupp för att tackla problemen i den psykosociala arbetsmiljön vid myndigheten. I arbetsgruppen har ingått landshövdingen själv, chefen för den förvaltningsjuridiska sektionen Eva Fjelkner, chefen för strategiavdelningen Bo Strömgren, ST-företrädarna Gun-Britt Fransman och Claes Svensson samt Sacos Andrea Nowag och Magnus Gjerstad. Kraven på att Lise-Lotte Reiter skulle avgå framfördes vid arbetsgruppens första möte.

Gruppen har avgett sin slutrapport, och de åtgärder för att främja arbetsmiljön som gruppen formulerat ska nu följas upp halvårsvis av landshövdingen tillsammans med ST och Saco.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA