Annons:

Misstro mot Skånes länsledning

SKÅNE2007-06-19

Förtroendet för ledningen är svårt sargat, enligt den enkät som Saco genomfört bland sina medlemmar på Länsstyrelsen i Skåne. I ett brev till landshövdingen ber facket om skyndsamma åtgärder för att förbättra arbetsklimat och anseende.

Det var i slutet av maj som Saco skickade ut en lokal enkät till samtliga 240 medlemmar på Länsstyrelsen i Skåne. I enkäten har medlemmarna bland annat fått ta ställning till om vårens händelser har påverkat deras förtroende för landshövding Göran Tunhammar, länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter, personaldirektör Helena Jellinek och den förre internrevisorn Tommie Sjölin. Sju av tio medlemmar valde att svara på enkäten.

En överväldigande majoritet av de svarande uppger att uppståndelsen kring den avsatte internrevisorn Tommie Sjölin och hans avbrutna granskning har skadat deras förtroende för länsledningen. 83 procent uppger att de fått minskat förtroende för länsöverdirektören, 78 procent för personaldirektören och 71 procent för landshövdingen, myndighetens chef som är tillsatt av regeringen. För den avsatte internrevisorn har förtroendet ökat, eller är intakt.

Flera som besvarat enkäten beskriver den låga takhöjden och tystnaden på arbetsplatsen. ”Tystnaden sitter i väggarna”, skriver en person. En annan skriver att det finns en mobbningskultur som accepteras av cheferna.

”Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag orkar inte mycket längre. Jag kan inte heller få hjälp av personalsektionen känner jag, för den styrs ju av personalchefen”, står det i ett av de fritt formulerade svaren.

96 procent av de svarande anser att allmänhetens bild av länsstyrelsen och dess arbete har påverkats negativt under våren. Tre av fyra anser att den psykosociala arbetsmiljön har blivit sämre eller mycket sämre. Sacos lokala styrelse har i ett brev till landshövding Göran Tunhammar bett om skyndsamma åtgärder för att stärka förtroendet för ledningen, förbättra den psykosociala arbetsmiljön och återupprätta allmänhetens bild av myndigheten.

Även regeringen har uppmärksammats på situationen på Länsstyrelsen i Skåne. Kommunminister Mats Odell följer utvecklingen genom sin statssekreterare Dan Ericsson, som inom kort ska träffa länsledningen. Då ska han bland annat ta upp Sacos medlemsenkät, liksom Riksrevisionens rapport om hur ärendet med internrevisorn har hanterats.

– Riksrevisionen riktar allvarlig kritik. Det finns anledningen att ta upp den frågan också.

Vad har regeringen för ansvar i en sådan här situation?

– Enligt lagar och förordningar utser regeringen ledningen. Sedan kan vi styra via regleringsbrev och budget. Men vi kan ju inte lägga oss i själva myndighetsutövningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA