Hård kritik mot Länsstyrelsen i Skåne

SKÅNE2007-06-18

Riksrevisionen smular sönder Länsstyrelsen i Skånes hantering av sin före detta internrevisor Tommie Sjölin. I veckan presenterar Saco en medlemsenkät som visar på stora brister i förtroendet för länsledningen.

Länsstyrelsen i Skåne får hård kritik från Riksrevisionen för sitt agerande i samband med att internrevisorn Tommie Sjölin stängdes av från sitt uppdrag i mars. Denne hade granskat såväl enskilda chefer som arbetsmiljön som helhet.

Enligt länsstyrelsens egna riktlinjer är landshövdingen uppdragsgivare för internrevisionen, inte styrelsen. Det strider mot gällande förordning, konstaterar Riksrevisionen. Upplägget anses också ha försvagat internrevisionens ställning och medfört risk för såväl sämre intern kontroll som minskat förtroende från allmänheten.

Riksrevisionen kritiserar också att det var landshövding Göran Tunhammar som beordrade att internrevisorns granskning skulle avslutas. Ett sådant beslut får bara fattas av styrelsen. Och när styrelsen sedan slog fast att den saknade förtroende för sin internrevisor grundades beslutet på ett otillräckligt underlag, både i omfång och kvalitet. Den enda dokumentation som protokollförts är en specialbeställd rapport från en extern revisionsbyrå, som bland annat slår fast att internrevisorn har brutit mot god internrevisionssed. Internrevisorns egen rapport protokollfördes aldrig, och han hördes inte muntligt av styrelsen.

Länsstyrelsen får också kritik för att ha upphandlat revisionsbyråns tjänster i strid mot lagen om offentlig upphandling. Man kringgick det befintliga ramavtalet trots att det omfattar både kvalitetssäkring och utvärdering av internrevision. Beslutet dokumenterades aldrig, och länsstyrelsen överskred dessutom sin egen kostnadsgräns för direktupphandlingar.

Den här veckan presenterar Saco resultatet av en lokal medlemsenkät som genomförts för att undersöka det påstått dåliga och repressiva arbetsklimatet på Länsstyrelsen i Skåne. Gensvaret har varit stort, och enligt vad ST Press erfar uppger en överväldigande majoritet att deras förtroende för länsledningen har försämrats efter vårens händelser. Sammanställningen av materialet har tagit flera veckor, bland annat eftersom en del svar sägs innehålla mycket hårda, personliga omdömen som kan innebära risk för förtal.

Även medlemmar i ST har krävt att facket uttrycker medarbetarnas svaga förtroende för länsledningen i en skrivelse. Men STs sektionsstyrelse har för närvarande inga sådana planer. I stället vill man förbättra den befintliga klimatanalysen, länsstyrelsens årliga mätare på de anställdas uppfattning om arbetsmiljön.

I dag arbetar ungefär 450 personer på länsstyrelsen i Skåne. 135 av dem är medlemmar i ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA