Ökning av hot och våld på anstalter
Antalet incidenter med inslag av hot och våld på Kriminalvårdens anstalter har ökat med 18 procent i år jämfört med 2019, enligt statistik från myndigheten. ”Arbetsmiljön har blivit hårdare med fler klienter på väldigt små ytor. Det finns ingen luft i systemet”, säger Sandra Lindblom, förtroendevald i ST inom Kriminalvården, till Publikt.
Sandra Lindblom är ansvarig för arbetsmiljöfrågor i STs tillfälliga avdelningsstyrelse inom Kriminalvården i avvaktan på att en ny ordinarie ska väljas. Hon menar att överbeläggning och restriktioner för de intagna till följd av coronapandemin är orsaker till att hot och våld ökat på många av landets anstalter under 2020.
– Inskränkningar med permissioner och besök leder till tristess samtidigt som överbeläggningen har genererat fler klienter som konkurrerar om samma yta. Det är klart att det blir slitningar.
Enligt statistik från Kriminalvården har de inrapporterade incidenterna om hot och våld ökat med 18 procent på myndighetens anstalter fram till och med 3 december i år, jämfört med siffrorna för hela året 2019. Statistiken inkluderar både incidenter av hot och våld riktat mot personal samt mellan de intagna.
Störst är ökningen på anstalten i Kumla, där man har registrerat 67 procent fler incidenter av hot och våld hittills under 2020, jämfört med i fjol.
Sandra Lindblom poängterar att personalen också har blivit bättre på att rapportera incidenter.
– Men hur man än vrider och vänder på det har vi stora mörkertal i det att alla incidenter fortfarande inte rapporteras, säger Sandra Lindblom.
Att anstalterna är fullbelagda och lite till påverkar personalens arbetsmiljö negativt, menar hon och lyfter fram att facket flera gånger har påpekat att överbeläggning kan leda till mer hot och våld.
Hon har dock förståelse för de förutsättningar som arbetsgivaren har att jobba med.
– Trolla kan de ju inte göra. Man jobbar med att upprätta fler anstalter men det är ingenting som man kan göra i en handvändning, utan det tar tid, säger Sandra Lindblom.
Från arbetsgivarsidan håller man med om att de överbelagda anstalterna är en orsak till ökningen av hot- och våldsincidenter.
”Vi är i en pressad situation där vi har ett extremt högt beläggningsläge. Så ökningen är i princip i paritet med klientökningen”, säger Maria Lindström, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning till Nyhetsbyrån Siren.
På häktena runt om i Sverige har incidenterna med hot och våld däremot minskat med 11 procent under 2020 jämfört med året innan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.