”Ökad rörlighet premierar män”
Det finns inget självklart samband mellan forskarens rörlighet och forskningens kvalitet. Premieras rörlighet kommer i första hand män att premieras, skriver två kvinnliga forskare.
Louise Bringselius vid Lunds universitet och Birgitta Jordansson vid Göteborgs universitet anser att det är att göra det för lätt för sig att skylla brister i det akademiska systemet för rekrytering på bristande rörlighet.
”Problemet med nepotism i forskarvärlden är betydligt allvarligare och det finns ingenting som säger att en ökad rörlighet skulle förändra det sätt som meritokrati används (eller inte används) inom akademin. Ökad rörlighet riskerar att få precis motsatt effekt och att ytterligare befästa de sätt som nepotismen konstitueras”, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN. Artikeln är en replik på den debattartikel de manliga forskarna Bo Rothstein och Mats Alvesson publicerade i DN förra veckan.
Högskolevärlden har redan problem med starka manliga nätverk som inte släpper in kvinnor. Också forskningsfinansiärerna har kraftigt missgynnat kvinnor, och om rörlighet ska premieras så riskerar det att leda till att kvinnor – i ännu högre grad än i dag – tvingas ut från akademin, anser de två forskarna.
”Vi behöver göra akademin till en mer human arbetsplats. Det gör man inte genom att splittra familjer och genom att kräva orimliga uppoffringar från forskare. Det är fel att göra rörlighet till en merit i sig. Forskarmeriter ska mätas i form av forskningspublikationer och rekryteringen utgå från dessa. Förslaget om att premiera forskares rörlighet riskerar att verka i direkt motsatt riktning.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.