Stora brister i Forskarsverige

HÖGSKOLAN2011-08-29

Det är inte brist på pengar utan brist på kompetenta forskare som är problemet för svensk forskning, skriver professorerna Bo Rothstein och Mats Alvesson i en debattartikel.

Forskningspolitiken borde mera handla om hur vi ska få fram internationellt framstående forskare än hur mycket pengar staten ska anslå och hur dessa ska fördelas. Vi är underkastade ett regelsystem och traditioner som starkt undergräver möjligheterna att få fram skickliga forskare, skriver Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och Mats Alvesson, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet, i Dagens Nyheter.

Enligt de två debattörerna präglas det svenska universitets- och högskolesystemet en systematisk intellektuell inavel. Svenska universitet anställer som regel de forskare som de själva har utbildat. Svenska forskare tillbringar ofta hela sitt yrkesliv på samma institution:

”Generellt innebär den svenska traditionen att den bästa strategin för doktorander är anpasslighet och konformism där man socialiseras till att följa de etablerade tankesätten på den egna institutionen. Håller man sig väl med andra kan man gärna få en hyfsad karriär genom lokalt stöd och slippa krav på att åstadkomma internationellt framstående kunskapsbidrag. Det säger sig själv att detta inte är god grund för kreativitet och nytänkande.”

De två professorerna anser att forskarutbildningen behöver koncentreras och regelverket ändras så att det blir svårare för högskolorna att anställa sina egna doktorander.

”Enligt vår bedömning kan i dag inget universitet i landet bedriva en internationellt gångbar forskarutbildning ens i ett relativt stort ämne som statsvetenskap. Det enda rimliga är därför att koncentrera forskarutbildning i de allra flesta ämnen till ett mindre antal lärosäten så att man kunde komma upp i något så när stora grupper om minst fem sex doktorander i varje årskull.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA