Sex av tio statsanställda arbetar hemma, men variationerna är stora. På myndigheter som Kriminalvården är majoriteten av de anställda på arbetsplatsen.
Sex av tio statsanställda arbetar hemma, men variationerna är stora. På myndigheter som Kriminalvården är majoriteten av de anställda på arbetsplatsen.

Oförändrad andel statsanställda jobbar hemma

CORONA2021-03-10

Sex av tio statsanställda jobbade hemifrån i februari. Men det är fortsatt stor variation mellan myndigheterna vad gäller hur stor andel som distansarbetar, visar siffror från Arbetsgivarverket.

Sedan januari i år ska myndigheterna skicka in statistik till Arbetsgivarverket om hur stor andel av personalen som jobbar på distans. Under februari var det drygt 60 procent av de statsanställda som arbetade hemifrån, enligt Arbetsgivarverkets senaste sammanställning.

Det innebär en marginell ökning med en knapp halv procentenhet jämfört med januari då strax under 60 procent av de statsanställda arbetade hemifrån.

Precis som under förra månaden är spridningen stor mellan de 199 myndigheter när det gäller andelen personal som arbetar hemifrån.

Statens institutionsstyrelse, SiS och Kriminalvården hamnar i botten på listan, där 6 respektive 10 procent av personalen arbetade hemifrån under februari.

”Tittar man myndighetsvis finns det en variation mellan 5 och 100 procent i andelen som arbetar hemifrån. En del verksamheter behöver förstås bedrivas på plats”, sade Anders Stålsby, statistikchef på Arbetsgivarverket till Publikt i samband med att förra månadens statistik presenterades.

På tio av myndigheterna redovisar man att samtlig personal arbetar hemifrån, och på över hälften av de 199 myndigheterna ligger andelen distansarbetande på över 85 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA