Offentliganställda laddar för strejk

FRANKRIKE2007-11-14

Dålig löneutveckling och personalneddragningar. Två miljoner offentliganställda i Frankrike går snart ut i en dygnslång generalstrejk.

Nicolas Sarkozy har nu varit president i ett halvår. Den nya regeringen har spottat ur sig reformer, under löften om att stora förändringar ska se i samråd med fackförbunden.

–I praktiken gör man som man alltid har gjort. Våra förslag möts av tystnad och ensidiga beslut, säger Eric Fritsch, som basar för statstjänstemännen inom fackförbundet CFDT.

Den 20 november ska parlamentet diskutera statsbudgeten. Samma dag har sju fackförbund varslat om en dygnslång strejk för två miljoner offentliganställda.

Konflikten gäller två frågor. Sedan 2000 har de statsanställda förlorat sex procent i köpkraft. Enligt Eric Fritsch har det inte förekommit några regelrätta löneförhandlingar på nio år.

Dessutom protesterar man mot att 22900 tjänster försvinner 2008. I blindo, hävdar facken.

–Det minsta man kan begära är väl att man först bestämmer sig för vad som ska prioriteras. Ministrar påstår att det går att åstadkomma bättre service med mindre resurser. Det tror de knappast själva på, hävdar Eric Fritsch.

Den franska staten dras med ett kraftigt budgetunderskott. Facken säger att de är beredda att diskutera förändringar, men är kritiska mot att åtstramningarna inte omfattar alla. Den nyvalda regeringen började med att införa skattelättnader, som kraftigt minskade statens inkomster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA