Offentliga arbetsgivare vill få drogtesta anställda

ARBETSRÄTT2024-10-30

Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vänder sig i en gemensam skrivelse till regeringen och argumenterar för att få möjlighet att drogtesta anställda på samma sätt som arbetsgivare inom privata sektorn.

De två arbetsgivarorganisationerna vill att regeringen ska utreda möjligheten att ge offentliga arbetsgivare rätt att drogtesta anställda i vissa fall. I skrivelsen framhåller de att offentligt anställda i stat, regioner och kommuner ofta utför komplicerade arbetsuppgifter med hög risknivå och högt skyddsintresse, men att det trots detta saknas lagstöd för att genomföra drogtester av personalen.

”Från våra båda arbetsgivarorganisationer anser vi att behovet måste ses utifrån den offentliga sektorns demokratiska roll, där allmänheten ska kunna känna ett högt förtroende och tillit till verksamheten”, kommenterar Arbetsgivarverkets chefsjurist Hanna Schmidt organisationernas önskemål i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Arbetsgivarverket och SKR att arbetsgivare i privat sektor i princip kan genomföra drogtester både slumpmässigt och på förekommen anledning. Förutsättningen är att det finns godtagbara skäl, exempelvis säkerhet för liv, hälsa, ekonomiska värden eller förtroendet för verksamheten. De nuvarande skillnaderna i möjligheter till drogtestning framstår enligt arbetsgivarorganisationerna inte som rimlig.

I skrivelsen konstateras att en ökad tillgång till olika typer av droger i samhället innebär en ökad risk för olyckor på arbetsplatserna, som kan drabba såväl medarbetare som dem som verksamheterna är till för. Ett hårdare samhällsklimat ökar enligt arbetsgivarorganisationerna också risken för att oseriösa aktörer kan utnyttja drogmissbruk hos en anställd för otillåten påverkan eller infiltration av verksamheten. Drogtester av personal är ett sätt att motverka denna utveckling, enligt Arbetsgivarverket och SKR.

Organisationerna skriver att regeringen bör överväga en reglering som gäller samtliga anställda inom offentlig sektor, och att den skulle kunna bygga på tillägg eller ändringar i lagen om offentlig anställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA