Oden seglar mot Nordpolen igen
Nu har den statliga isbrytaren Oden startat sin elfte forskningsexpedition till Arktis. Avsikten är att Sjöfartsverkets största isbrytare ska fungera som forskningsplattform i en ny polarforskningsexpedition.
Oden lämnade hemmahamnen i Luleå under förra veckan och ligger just nu i Helsingborg för att gå igenom de sista förberedelserna inför resan till Nordpolen. Forskarna ombord kommer bland annat att studera den ökande issmältningen.
”Vi är stolta över att Oden inte enbart är en utomordentlig assistansisbrytare utan även en av världens främsta plattformar för forskning i polarområdena. Efter att ha brutit is både på den svenska och på den finska sidan av Bottenviken ett par veckor avslutar nu Oden säsongen för att styra mot Arktiska oceanen”, kommenterar Amund Lindberg, affärsområdeschef för vintersjöfart på Sjöfartsverket, färden i ett pressmeddelande.
Med start 1991 har Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket i samverkan genomfört återkommande forskningsexpeditioner med Oden. Isbrytaren blev den 7 september 1991 det första icke-atomdrivna ytfartyg som nått nordpolen.
Forskningsexpeditionen genomförs under maj månad. Då ska forskarna undersöka smältsäsongens inledning i Arktis och Norra ishavet. Vårens ankomst till området har enligt pressmeddelandet inte studerats i detalj sedan slutet av 1990-talet, och då under förhållanden som skiljer sig dramatiskt från de nuvarande. Informationen är enligt Sjöfartsverket viktig för att mer säkert kunna bedöma klimatet i framtiden, både i Arktis och globalt.
I expeditionen deltar 39 forskare från 19 lärosäten i tio länder.
Forskningsfartyget Oden
Oden är ett tungt fartyg på ungefär 13 000 ton. Isbrytaren förbereddes redan på konstruktionsstadiet också för forskning i polarområdena. Trots sin tyngd är hon mycket flexibel och kan utrustas med vetenskaplig utrustning, containrar med laboratorier, frysförvaring samt annat för att forskare inom många olika områden ska kunna använda fartyget.
Källa: Sjöfartsverket
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.