Nytt sätt bedöma arbetsförmåga
Försäkringskassan inför på försök en ny metod för bedömning av den enskildes arbetsförmåga i åtta landsting. Den nya modellen ska öka rättssäkerheten och göra den enskilde mer delaktig.
Aktivitetsförmågeutredningen, AFU, är en ny metod för att bedöma arbetsförmåga hos den som varit sjukskriven i 180 dagar. AFU är ett resultat av ett tvåårigt projektarbete utifrån ett uppdrag från regeringen att utveckla metoderna för att bedöma arbetsförmåga. Pilottester under hösten 2012 ger enligt Försäkringskassan en samstämmig bild från både egen personal och från vårdgivare att AFU är en bra utredningsform för dem som varit sjukskrivna runt 180 dagar.
Nu ska metoden testas i åtta landsting. Ett av de viktigaste målen är att öka den enskildes delaktighet och förståelse för besluten, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande:
”Det är i första hand de medicinska underlagen och inte minst den enskildes självskattning av sin arbetsförmåga som är centrala i utredningen”, säger generaldirektör Dan Eliasson.
I förarbetena till AFU har Försäkringskassan tillsammans med Arbetsförmedlingen vidareutvecklat metoder och instrument för bedömning av arbetsförmåga. Det har lett till ett referensmaterial om arbetsmarknadens krav på medicinska förmågor i olika yrken.
”Referensmaterialet bidrar till samsyn och minskar risken för att man ska anses vara för sjuk för att jobba enligt Arbetsförmedlingen och för frisk för att vara sjukskriven av Försäkringskassan”, säger Dan Eliasson.
Här testas AFU
Följande landsting ingår i testverksamheten:
Jönköpings läns landsting
Landstinget i Västernorrland
Landstinget i Östergötland
Norrbottens läns landsting
Region Skåne
Stockholms läns landsting
Västerbottens läns landsting
Västra Götaland
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.