Annons:

Regeringen överreagerar på sparbeslut

DEBATT: REGERINGSKANSLIET2011-01-18

Regeringen tycks ha nyktrat till efter svallvågorna kring riksdagens beslut att sänka anslaget till Regeringskansliet, skriver Peter Hultqvist, S, i riksdagens konstitutionsutskott.

Det rationaliseras hårt inom statliga verk och myndigheter. Inom det nya Trafikverket ska nu hela 1 100 tjänster bort. Tjänster och arbetsplatser som en gång syftade till att ersätta regementsnedläggningar dras in. Inom Arbetsmiljöverket drogs anslagen ned så drastiskt att verksamhetens profil delvis förändrades. Där får det förebyggande arbetsmiljöarbetet numera stå tillbaka.

Men Regeringskansliet är helig mark. Trots ett överskott på 700 miljoner kronor på två år, 2009 och 2010, så vill man inte spara ett öre på Regeringskansliet. Varför ska regeringskansliet ha ett större anslag än vad man i praktiken behöver? Varför är detta motiverat när vi kan konstatera stora rationaliseringskrav i andra verksamheter?

Regeringsföreträdarna har haft svårt att ge svar på frågor som dessa. I stället för att utgå från verkligheten med stora överskott så har man högstämt talat om sitt »statsbärande ansvar«. I vad ligger det statsbärande i att anslå mer pengar än vad som verkligen behövs? Sanningen är att det går att genomföra effektiviseringar och förvalta de anslagna medlen bättre. Just därför är riksdagens beslut om att sänka anslaget till Regeringskansliet med 300 miljoner kronor mycket rimligt.

En skrivelse från finansdepartementets budget- och rättsenhet konstaterar dessutom att såväl anslagssparandet som anslagskrediten ger möjlighet att hantera den nu uppkomna situationen. Den pekar också på möjligheter till effektiviseringar inom Regeringskansliet. Men uppgifter som dessa har inte regeringspartierna velat ta till sig. I stället har de försökt att skydda regeringen från inflytande från riksdagens sida.

När sedan svallvågorna efter riksdagens beslut om att sänka ramen för Regeringskansliet med 300 miljoner kronor börjat lägga sig så verkar regeringen ha nyktrat till. Från att ha talat om varsel, försämrad kvalitet på beslutsunderlag, försämrade möjligheter att svara på frågor i riksdagen och så vidare, ges nu nya besked. Nu säger man sig vilja lägga ut besparingarna på tre år och dessutom ta hjälp av de stora överskotten för att klara detta. Man säger att det inte ens är säkert att det blir några varsel.

Plötsligt tog regeringen död på sin egen argumentation. Ställd inför verkligheten så biter man nu i det sura äpplet och visar att de egna inledande bombastiska tongångarna inte håller som handlingsalternativ. Det innebär också att regeringen själv i praktiken konstaterar att det mesta i Margareta Pålssons och Per Bills artikel i ST Press nr 16/2010 är inaktuellt och överspelat. Hela högeralliansens debattupplägg i riksdagen är nu desavouerat!

Regeringen överreagerade dessutom på riksdagens besparingsbeslut och fattade, trots de stora överskotten, ett snabbt beslut om nedläggning av fem ambassader. Carl Bildt skyllde på oppositionen trots att det var hans eget förhastade initiativ. Det är att beklaga. Från socialdemokratiskt håll har vi erbjudit oss att delta i en parlamentarisk grupp som snabbt ser över utrikesförvaltningens struktur. Regeringen har avvisat det. Men erbjudandet kvarstår. Regeringen har bollen. Att vara statsbärande är knappast att överreagera, utan att agera på ett genomtänkt sätt. Vi står för det sistnämnda förhållningssättet.

Peter Hultqvist

Gruppledare för socialdemokraterna i konstitutionsutskottet.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA