Nytt Lavalfall upprör Europafack

EU2010-08-17

EU-domstolen anser inte att tyska kommunala myndigheter får betala ut tjänstepensionsförsäkringar enligt kollektivavtal. Europafacket är starkt kritiskt.

EU-domstolens beslut kommer efter en anmälan från EU-kommissionen. I sin anmälan hävdade kommissionen att kontrakten måste gå ut på offentlig upphandling. Domstolen stöder den uppfattningen.

Tyskland hävdade i domstolen, delvis med stöd av Danmark och Sverige, att det är parternas rätt att bestämma hur pensionerna ska förvaltas, bland annat med argumentet att det rör sig om lön som arbetstagarna frivilligt omvandlat till pensioner.

Försäkringsavtalen är knutna till anställningen och inte offentliga kontrakt. Att tvinga fram en offentlig upphandling skulle kränka friheten för arbetsmarknadens parter.

I domen hänvisar domstolen till Laval- och Vikingfallen. ”Domstolen har redan fastslagit att kollektivavtalsbestämmelser inte är undantagna från tillämpningsområdet för bestämmelserna om fri rörlighet för personer”, skriver domstolen bland annat.

”Det här är ytterligare ett skadligt utslag för det sociala Europa. Domen ignorerar de offentliga myndigheternas oberoende när de agerar som arbetsgivare. Och vad värre är, domen bekräftar att ekonomiska friheter står över grundläggande sociala rättigheter”, säger Eurofackets generalsekreterare John Monks i en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA