Annons:

Nytt förslag till visstidsregler

ANSTÄLLNINGSSKYDD2012-08-09

Regeringen gör nu ett nytt försök att uppfylla EUs krav på begränsning av korta anställningar. Men TCO ifrågasätter om förslaget räcker.

De svenska reglerna för visstidsanställningar har varit en politisk långbänk. När reglerna infördes 2007 varnade TCO för att arbetsgivarna skulle kunna stapla olika former av anställningar på varandra under i princip obegränsad tid. Efter TCOs anmälan till EU-kommissionen 2010 uppmanade även kommissionen Sverige att ändra lagen för att stoppa möjligheterna till missbruk.

Ett förslag som regeringen levererade förra våren sköts i sank av remissinstanserna, och i början av sommaren kom ett nytt förslag. Enligt promemorian från arbetsmarknadsdepartementet ska den som haft vikariat eller allmän visstidsanställning i mer än två år få en tillsvidareanställning.

Sammantaget kan det gå fyra år innan det tidsbegränsade jobbet blir fast. Då ska provanställningar och vissa andra former av tidsbegränsade anställningar inte räknas in.

Till skillnad från i dag finns ingen femårig tidsram – alla tidigare anställningar hos arbetsgivaren räknas. Men det förutsätter att det inte gått mer än tre månader mellan anställningarna.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom tycker att det är bra att regeringen äntligen erkänner att man hade fel från början. Men förslaget är krångligt och innebär bara marginella förbättringar, anser han.

– Det är inte riktigt lyckat, och frågan är om det håller enligt EU-rätten.

Det finns bättre lösningar, som redan nu praktiseras via kollektivavtal, påpekar han. TCO har tidigare föreslagit att tre års jobb hos en arbetsgivare under en femårsperiod, oavsett anställningsform, ska räcka för att få en tillsvidareanställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA