Norges statsanställda ska få lättare att kombinera jobbet med familjen. Flextiden utökas till att gälla mellan 06.00 och 21.00.
Bild: Getty Images
Norges statsanställda ska få lättare att kombinera jobbet med familjen. Flextiden utökas till att gälla mellan 06.00 och 21.00.

Nytt flextidsavtal för norska statsanställda

NORGE2017-11-14

Från och med nästa år får norska statsanställda flextid mellan klockan 06.00 och 21.00. ”Staten ska vara en modern och attraktiv arbetsgivare. Då måste vi ha ett avtal som är anpassat till dagens samhälle”, säger kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Høyre, till NRK.

Det gamla flextidsavtalet för Norges 160 000 statsanställda har ”kärnarbetstid” från klockan 09. 00 till 14.30 och flextid från 07.00 till 20.00. Nu utökas flextiden ytterligare, till mellan 06.00 och 21.00.

Syftet är att det ska bli enklare och kombinera arbete och familjeliv.

”Med det nya avtalet kan man börja tidigare på jobbet och gå hem tidigare, eller jobba hemifrån på kvällstid om man själv önskar det, säger Jan Tore Sanner till NRK.

Förhandlingarna om det nya flexavtalet har pågått under en lång tid. Akademikerne Stat, Unio Stat och STs motsvarighet, YS Stat, har varit eniga. LO Stat har varit kritiska med hänvisning till att deras medlemmar arbetar mycket övertid och har svårt att utnyttja flextiden.

LO Stat krävde en prövotid och att avtalet ska utvärderas av parterna. Det nya avtalet gäller därför i första hand till 30 juni 2019.

I dagarna börjar de norska fackförbunden på det statliga avtalsområdet även förhandlingarna om ett nytt tjänstepensionsavtal. Löneavtalet, däremot, tecknades våren 2016, är tvåårigt och löper ut maj 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA