Nytt datasystem knäcker personal

LÄNSSTYRELSERNA2003-12-02

Personalen på länsstyrelsernas lantbruksenheter är ansträngd till bristningsgränsen. Orsaken är ett datasystem som inte fungerar. Nu riskerar Sverige EU-sanktioner.

Av:  Christina Swahn

I stället för att hjälpa stjälper datasystemet Ararat personalen på lantbruksenheterna. Systemet som skulle underlätta den omfattande administrationen av EU-stöd till lantbruket fungerar dåligt.

En stor majoritet av personalen känner sig stressade, arbetsbelastningen är stor och stödrutinerna krångliga visar en enkät som ST-Länsstyrelse genomfört. 55 procent svarar att de på grund av brister i systemet ibland eller ofta tvingas arbeta på kvällar eller helger.

– I och med att datasystemet inte fungerar som det ska blir folk stressade, säger Jan Enler, ordförande i ST-Länsstyrelse.
Systemet är ett hinder i arbetet konstaterar han i ett brev till jordbruksminister Margareta Winberg.

Nu riskerar situationen att förvärras eftersom regeringen dragit in ett anslag på 30 miljoner för administration av jordbruksstöden.

– Det är en så stor del av anslaget att det inte går att omfördela pengar från någon annan verksamhet. Det finns inga marginaler, säger Jan Enler.

Detta förvärrar situationen för personalen. Många hinner inte med att behandla alla ansökningar och återbetalningen av miljöstöd släpar efter. Jordbrukarna riskerar att inte få sina pengar.

Därmed riskerar Sverige sanktioner från EU, konstaterar Jan Enler.

Samtliga landshövningar har uppmärksammat regeringen på situationen.

Östergötland är ett av de län där arbetsbelastningen knäckt personalen på lantbruksenheten. Många lider av belastningsskador, stressrelaterade sömnsvårigheter som resulterat i sjukskrivningar.

– Sjukskrivningarna är kulmen på flera års stress som började med administrationen av EU-stöd. Men vi får inte gehör för att det behövs mer personal, säger Gunilla Petersson, sektionsordförande för ST-Länsstyrelse, som också skrivit till jordbruksdepartementet.
Datasystemet Ararat har inte underlättat arbetet.

– Det är komplext och fungerar dåligt. Att följa manualerna är svårt. Stressen ökar, konstaterar Gunilla Petersson.

Framför allt är väntetiderna långa.

– Vi jobbar på och tror att det ska lätta, men det gör det aldrig. Det blir väldigt slitigt. Till slut klarar man inte trycket utan stannar hemma några dagar, säger Marianne Danielsson, som varit skyddsombud men hoppat av eftersom hon inte hinner med.

Misstankar finns om ett stort mörkertal när det gäller sjukskrivningar på länsstyrelserna. Samtidigt börjar motivationen tryta. Anledningen är löneskillnaderna mellan assistenter och handläggare.

– En stor del av våra arbetsuppgifter är lika handläggarnas. Men när det gäller lönen är vi assistenter, konstaterar Marianne Danielsson.

Alla ansökningar om EU-stöd kan inte behandlas, enligt Björn Eriksson, landshövding i Östergötland som begär mer pengar hos finansdepartementet.

Jordbruksverket har låtit göra en extern utvärdering av Ararat.
Prestandan är ett direkt arbetshinder. Till det kommer ett stort antal funktionella fel, säger Mats Domvall i länsstyrelsernas gemensamma IT-strategigrupp, som ingått i referensgruppen.

Ararat kommer att granskas av Statskontoret. En delegation har också bildats för samråd mellan Jordbruksverket och länsstyrelserna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA