Nya riktlinjer ska minska kränkningar på jobbet

ARBETSMILJÖ2021-05-17

Nu lanserar Myndigheten för arbetsmiljökunskap nya riktlinjer för hur kränkande särbehandling bör hanteras. Riktlinjerna är tänkta att vara ett stöd i arbetet med att förebygga och åtgärda problem. Omkring var femte anställd kan vara utsatt, enligt myndigheten.

De nya riktlinjerna från Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska fungera som ett stöd för arbetsgivare, men kan också användas av fackliga parter och skyddsombud.

Syftet är att göra det lättare att förebygga och hantera sociala hälsorisker på arbetsplatsen, med fokus på kränkande särbehandling och mobbning. Riktlinjerna tar stöd i både forskning och svensk lagstiftning och innehåller även praktiska rekommendationer och lämpliga åtgärder.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap slår i sina rekommendationer fast att ett helhetsperspektiv och förebyggande insatser är viktiga för att undvika problemen från första början. Det kan bland annat handla om policyfrågor, utbildning av chefer och fungerande samarbeten på arbetsplatsen.

Utöver det innehåller riktlinjerna även rekommendationer kring åtgärder och uppföljning om problemen redan existerar.

Några riskfaktorer som kan leda till kränkningar eller mobbning och därför är viktiga att hålla koll på är enligt myndigheten otydlighet vad gäller arbetsfördelning, hög arbetsbelastning, konflikter och omorganisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA