Tre av tio anställda har övervägt att byta jobb på grund av arbetsmiljön, visar en undersökning som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, låtit göra.
En hjärnvänlig arbetsmiljö kan hjälpa oss att fokusera, ta beslut och lära nytt. Men det är inte alla arbetsplatser som är tillräckligt schysta mot hjärnan, menar Marta Sousa-Ribeiro Larsson, som är processledare på Myndigheten för arbetsmiljökunskap och arbetar med en sammanställning av forskningen i ämnet. ”En dålig kognitiv ergonomi ökar risken för utbrändhet och arbetsplatsolyckor”, säger hon.
Anställda som behövde vara kvar på sin arbetsplats var särskilt utsatta för pandemins konsekvenser för arbetsmiljön. Men Sverige klarade sig ändå bra genom krisen, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap i en rapport.
Många hbtq-personer upplever sig utsatta för diskriminering, trakasserier och nedvärderande kommentarer eller skämt, visar en ny kunskapssammanställning från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Nu lanserar Myndigheten för arbetsmiljökunskap nya riktlinjer för hur kränkande särbehandling bör hanteras. Riktlinjerna är tänkta att vara ett stöd i arbetet med att förebygga och åtgärda problem. Omkring var femte anställd kan vara utsatt, enligt myndigheten.
Regeringen ger Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att kartlägga och analysera förutsättningarna för hemarbete under pandemin, och hur hemarbetet påverkar arbetsmiljön. Myndigheten ska också lämna förslag på eventuella åtgärder som behöver vidtas.
Hur arbetet organiseras har en avgörande betydelse för de anställdas hälsa och välmående, visar en ny kunskapssammanställning. Inom offentlig sektor är det särskilt viktigt att undvika motstridiga krav, enligt forskningen.
Sjukfrånvaron i statliga myndigheter är högre bland kvinnor än män. Nu vill Statskontoret att myndigheterna där könsskillnaderna är störst ska få i uppdrag att analysera vad gapet beror på.
Myndigheten för arbetsmiljökunskap får regeringens uppdrag att särskilt kartlägga hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö, med fokus på transpersoner. Myndigheten får 2,5 miljoner kronor under 2020 för att genomföra uppdraget.
Ett ledarskap som fokuserar på vision och inspiration och en chef som visar hänsyn till medarbetarna är bra för anställdas hälsa och välbefinnande. Det visar en ny sammanställning av tidigare forskning.
Snabb teknisk utveckling och nya anställningsformer. Det är några av trenderna som kommer att påverka framtidens arbetsmiljö enligt en färsk rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Företagshälsan Previa drar sig ur uppdraget att utreda arbetsmiljöproblemen vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap sedan ledningen sagt nej till kontakter med tidigare anställda, rapporterar Dagens Nyheter.
Efter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.