Nya arbetsmiljöregler trädde i kraft vid årsskiftet

ARBETSMILJÖ2025-01-08

Från 1 januari gäller ett nytt regelverk för arbetsmiljön på svenska arbetsplatser. Arbetsmiljöverket har bantat ned antalet regelhäften från 67 till 15 och samtidigt digitaliserat materialet.

Arbetsmiljöverkets arbete med att förenkla och förtydliga arbetsmiljöföreskrifterna har tagit sju år och två remissrundor. Det nya regelverket, med en ny struktur, trädde formellt i kraft 1 januari i år. Grundläggande är Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om systematiskt arbetsmiljöarbete och skyldigheter för arbetsgivare.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet omfattar enligt föreskriften hela verksamheten, oavsett om den bedrivs på samma ställe hela tiden, är spridd på flera ställen eller är rörlig. Det gäller även vid distansarbete, exempelvis när arbetstagaren utför arbete i sitt eget hem. Det systematiska arbetsmiljöarbetet omfattar inte bara sådant som påverkar majoriteten av arbetstagarna, utan även det som endast påverkar en eller några få personer.

De ändrade reglerna innebär att Arbetsmiljöverkets tryckta häften förpassas till historien. De flesta bestämmelser fortsätter att gälla som tidigare, men de återfinns nu i de nya föreskrifterna. Den nya strukturen innebär också att arbetsmiljöreglerna har fått en ny paragrafindelning.

Under arbetet med det nya regelverket har arbetsmarknadens parter periodvis riktat stark kritik mot Arbetsmiljöverkets förslag. Strykningar och omformuleringar i det nya regelverket innebär enligt TCO att viktiga värden försvagats. Enligt TCO har nödvändiga punkter strukits, bland annat om medarbetarnas rätt till information, kunskap och stöd samt om skyddsombudens rätt att delta.

”Nu när de nya arbetsmiljöföreskrifterna beslutats av myndigheten är vi besvikna, men måste se framåt, och jobba på utifrån de nya förutsättningarna”, skrev TCOs arbetsmiljöutredare Martine Syrjänen Stålberg i en debattartikel i Arbetsvärlden i oktober 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA