Ny strid om tjänstedirektivet

ARBETSRÄTT2009-04-15

Först fick facket gehör för att EUs tjänstedirektiv inte ska påverka arbetsrätten. Nu anses det svenska lagförslaget vara på kollisionskurs med kollektivavtalsmodellen.

Syftet med EUs tjänstedirektiv är att göra det lättare för tjänsteföretag att etablera sig var de vill inom unionen.

EU-kommissionens förslag från 2004 fick stark kritik av de fackliga organisationerna för att det påverkade arbetsrätten och kollektivavtalsmodellen.

Enligt förslaget skulle ursprungslandets arbetsrättsliga regler gälla när tjänster utfördes tillfälligt i ett annat land.

Det betydde att det inte skulle vara svenska kollektivavtal och arbetsrättsliga regler som gällde om arbetet utfördes i Sverige, utan reglerna i det land arbetstagarna kom ifrån.

Men facket fick stöd av EU-parlamentet och principerna om ursprungsland togs bort ur direktivet innan det antogs 2007.

Därmed såg allt ut att vara frid och fröjd.

Men nu har den svenska regeringen kommit med en lagrådsremiss som lett till att en ny facklig strid är under uppsegling.

I dag finns en regel i lagen om utländska filialer som innebär att en utländsk företagare måste ha en företrädare boende i Sverige. Men regeringen befarar att regeln kan strida mot EG-rätten och vill därför lyfta ut den ur filiallagen.

I stället lovar man återkomma till frågan senare.

Lagändringen går på kollisionskurs med kollektivavtalsmodellen, anser TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär.

– Om det inte finns någon representant med en fast adress i Sverige finns det ju ingen motpart att förhandla och träffa kollektivavtal med. Det innebär att man drar undan benen för den svenska modellen, säger han.

Fackens motförslag har varit att kravet på bosättning ersätts med krav på att det utländska tjänsteföretaget är registrerat och har en adress i Sverige. Men även en sådan reglering kan vara oförenlig med EG-rätten enligt regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA