Ny myndighet för jämställdhet
Nya mål för jämställdhet, en ny myndighet och en delegation för hälsa och heltid. Det föreslår regeringen i sin proposition om jämställdhet.
”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”, lyder det övergripande målet i regeringens förslag, som bygger på en utredning av Gertrud Åström.
Andra mål är ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av makt och inflytande, kroppslig integritet (frihet från våld) samt möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor. Därtill sägs att hemarbetet ska delas lika.
Förslaget om en särskild myndighet för jämställdhetsfrågor fick mycket kritik när utredningen lades fram i höstas, men de flesta remissinstanser sa ja. Propositionen har utarbetats tillsammans med vänstern och miljöpartiet, och därmed finns en majoritet i riksdagen.
Den nya myndigheten, som bildas nästa år, blir ett stabsorgan för regeringen och ska ge jämställdhetsarbetet en fastare struktur. Den är bland annat tänkt att syssla med kunskapsuppbyggnad, uppföljning och fördelning av ekonomiska bidrag som i dag delas ut av näringsdepartementet. Uppdraget ska preciseras när regeringen tagit ställning till Diskrimineringsutredningens förslag.
Den utredningen har föreslagit att de fyra ombudsmannainstitutionerna ska slås ihop. STs uppfattning är dock att JämO ska finnas kvar, och att det i så fall inte behövs någon ny myndighet.
Andra förslag i propositionen är en delegation för att förbättra kvinnors hälsa och öka andelen heltidsarbetande, en arbetsgrupp för mansroller samt krav på jämställdhetsperspektiv för att ideella organisationer ska få statligt stöd.
Länsstyrelserna ska få i uppdrag att utarbeta lokala och regionala mål för jämställdhet.
STs ordförande Annette Carnhede säger i en kommentar att ministrarna Jens Orback och Sven-Erik Österberg bör tvinga Arbetsgivarverket att redovisa löner för kvinnor och män på myndighetsnivå. I dag finns bara övergripande statistik för hela myndighetsområdet.
– Endast då kommer diskriminerande löneskillnader i dagen, och en jämförelse mellan myndigheter skulle sätta nödvändig press på dem som inte uppfyller Jämställdhetslagen, säger Annette Carnhede.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.