Annons:

Näthot inom tvångsvård kan leda till vite

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2019-02-07

Arbetsmiljöverket kräver snabba åtgärder för att minska riskerna för personalen när tvångsvårdade får ökad tillgång till internet. Annars hotar ett vite på 100 000 kronor. Bakgrunden är att personal trakasseras på sociala medier.

Av:  Carl von Scheele

I mars förra året slog huvudskyddsombudet på Statens institutionsstyrelse, SiS, larm. Personal fotograferas och hotas och bilderna läggs ut på sociala medier. Andra trakasseras genom att falska annonser i deras namn läggs ut på säljsajter.

Personalen misstänker också att intagna använder slutna Facebookgrupper för att beställa narkotika av kompisar på rymmen.

Men trots att detta blivit ett stort arbetsmiljöproblem på SiS institutioner där ungdomar och vuxna tvångsvårdas lade den förra regeringen fram en lagändring som ger de intagna ökad tillgång till mobiler, internet och annan kommunikationsutrustning.

Efter lagändringen har SiS varken genomfört en riskanalys eller utbildat den personal som arbetar klientnära i de nya förutsättningarna. Nu kräver Arbetsmiljöverket i ett färskt beslut att detta genomförs och är klart senast 2 maj.

─ Vi har efterlyst detta sedan lång tid tillbaka. Vår ambition är att omhänderta de risker som den ändrade lagstiftningen för med sig. Arbetsgivaren delar inte vår syn på riskerna. Det är bekymmersamt, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på SiS och ledamot i STs avdelningsstyrelse.

Han gjorde en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, som innebar att arbetsgivaren måste ta ställning till de fackliga kraven på riskanalys och utbildning. När svaren inte ansågs vara tillräckliga gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion.

Hoten på sociala medier har inte lett till några polisanmälningar, enligt vad Jimmy Haller känner till. Det saknas riktlinjer för när en polisanmälan ska göras i dessa fall, de som finns gäller bara om någon anställd utsatts för fysiskt våld.

─ Det är upp till varje institution att avgöra hur man ska agera. Ett av de problem som vi har lyft är att myndigheten måste ta ett samstämmigt ansvar och utarbeta en gemensam handlingsplan.

Enligt den nya lagen får beslut om att göra inskränkningar i rätten att använda kommunikationsutrustning bara gälla i 14 dagar. Sedan måste det prövas igen. Bakgrunden är bland annat att tvångsvårdade unga ska ha möjlighet att utöva sin yttrandefrihet, bland annat med hänvisning till FNs barnkonvention.

En riskbedömning ska nu göras i mitten av mars. Man arbetar med frågan, uppger SiS ledning i en skriftlig kommentar till Publikt.

”Det handlar bland annat om att kunna tillgodose ungdomarnas och klienternas rättighet till elektroniska kommunikationstjänster i kombination med fungerade vård och behandling samtidigt som vi säkerställer en god arbetsmiljö,” kommenterar arbetsgivaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA